REVIEW | The Dutch Weed Burger

Afgelopen weekend had ik een heerlijke middag bij het Strandpaviljoen, de nieuwe strandtent in Enkhuizen. Elements Enkhuizen organiseerde hier een SUP & CLUB YOGA dag met een gezonde vibe. En wat voor vibe! Je kon je uitleven in een 1,5 durende les Cub Yoga (voorheen Bodybalance), een SUP clinic volgen om het SUPpen onder de knie te krijgen (dit is Stand Up Paddling, waarover later meer). En al had je er nog niet genoeg van dan kon je ook nog een SUP Yoga les volgen. En als klap op de vuurpijl: The Dutch Weed Burger. Jaaaa ik hem hem geproefd!


Whait! What? Weed?

Voor wie hem niet kent: de 100% plantaardige ‘hamburger’, waarvan de basis uit zeewier bestaat en geserveerd wordt op een algenbroodje. De burger die duurzaamheid ademt! De bedenkers van de burger wilden een oplossing bieden aan het dreigende eiwittekort aan de andere kant van de wereld. In samenwerking met chefs en restauranthouders in de straten van Brooklyn en Manhatten ontwikkelde zij een burger op basis van zeewier. Zeewier heeft dezelfde eiwitcombinatie als vlees en kan daarnaast efficiënt geproduceerd worden. Het groeit snel, er is geen extra water voor nodig en geen landbouwgrond. De burger die is ontstaan is dé perfecte vleesvervanger. Hij werd met open armen ontvangen door de New Yorkers. Inmiddels verovert dit groene plantje langzaamaan ook Nederland.

DWB-header-burgerBron: DutchWeedBurger (mijn moeder had haar tanden al in de burger gezet voordat ik een foto kon nemen)

De malse paddy is gemaakt van geroosterde sojasnippers en kombu (zeewier). Het broodje heeft een extra zeewier-kick gekregen met chlorella, waardoor het groen ziet van de eiwitten. De weedsauce is een lekkere, pittige, romige saus verrijkt met echte Hollandse Zeesla uit Zeeland. De nieuwe smaaksensatie onder de sauzen, alles van eigen receptuur.

De burger heeft er een nieuwe fan bij 🙂 Hij heeft een bite die een beetje doet denken aan kip. De binnenkant is heerlijk mals en de buitenkant is knapperig. Hij lijkt wat aan de vette kant maar ligt totaal niet zwaar op de maag wat bij een gewone hamburger vaak wel het geval is. Het broodje heb ik achterwege gelaten wegens de gluten. Volgens mijn testpanel (mijn moeder 😉 ) was dit een heerlijk zacht bolletje die ondanks zijn groene uiterlijk helemaal niet ‘groen’ smaakte. Conclusie: HEERLIJK!!

TDWB zonder broodje 2 - kopieDe burger zonder broodje 

Steeds meer restaurant zetten de burger op de kaart. Wil je hem ook eens proeven? Neem dan een kijkje op de site van TDWB, daar staan alle verkooppunten op.

 

Note: na het weekend deed ik de ontdekking dat niet alleen het broodje gluten bevat, maar ook de burger zelf. Pas hier dus mee op als je intolerant bent voor gluten! Ikzelf kreeg niet direct een reactie. Alleen later in de middag een wat rare buik. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook