top of page

Zomerse havermoutpap

Na prachtig weer te hebben gehad is de lente (bijna zomer!) nu even ver te zoeken. Heerlijk om weer eens een warm ontbijtje in de ochtend te nuttigen, in de vorm van een zomerse havermoutpap. Ik hou sowieso enorm van afwisseling in het ontbijt. Het zal geen dag hetzelfde zijn, terugkerende favorieten daargelaten. Zolang het maar voedzaam is en het mij genoeg energie geeft om de dag te starten.


Eén van die voedzame ontbijtjes is havermout. Het is ook nog eens ontzettend gezond; het bevat eiwitten, voedingsvezels en meervoudig onverzadigde vetten. Daarnaast heeft havermout een lage glycemische index. De glycemische index (GI) zegt iets over de snelheid waarmee koolhydraten in de darm worden verteerd en als glucose in het bloed worden opgenomen.


Producten met een laag glycemische index worden langzaam afgebroken en hun glucose geleidelijk aan het bloed afgegeven waardoor je een langer vol gevoel hebt. Een lage GI is een GI van minder dan 55. Havermout heeft een GI van ±50 en daarnaast is het ook gewoon hartstikke lekker.

Zomerse havermoutpap 1

Zomerse havermoutpap

De combinatie van havermout met de kokosolie en het rode fruit geeft het een heerlijk zomers tintje.

Je hebt nodig

♦ 50 gram havervlokken ♦ 150-200 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk naar keuze)* ♦ kaneel ♦ 1 el kokosolie (met geur) ♦ Zomerfruit (denk aan aardbeien, frambozen, blauwe of rode bessen) ♦ Rauwe honing ♦ Geroosterde sesamzaadjes


*De hoeveelheid melk die je toevoegt is bepalend voor de structuur van je havermoutpap. Zelf hou ik van een lekkere dikke pap maar niet iedereen vindt dit lekker. Je kunt tijdens het koken de pap wat dunner maken door beetje bij beetje meer melk toe te voegen.

Je kunt de melk ook deels vervangen voor water. Zo beperk je én kosten én de calorieën. Door er evengoed een flinke scheut melk aan toe te voegen geeft het voldoende smaak. Plantaardige melk zorgt voor dat kleine beetje zoetigheid.

Bereiding

Doe de havervlokken samen met de amandelmelk en kaneel in een steelpan. Breng dit aan de kook en laat zachtjes verder koken tot de pap zacht is en de gewenste dikte is bereikt. Voeg desgewenst melk toe om de juiste dikte te bereiken. Was ondertussen het fruit en snij deze in stukjes.


Doe de pap in een kom, lepel er de kokosolie op en voeg het fruit en de honing toe. Om het af te maken strooi je er wat sesamzaadjes over. Enjoy!


Tip: De havervlokken kun je ook vervangen voor boekweitgrutten of Teff Ontbijt (Joannusmolen). Varieer ook eens met ander fruit zoals perzik of kiwi. 

Zomerse havermoutpap 2

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page