top of page

Boekweitcrème met banaan en appel

Waar ik ‘s ochtend gerust de tijd kan nemen voor mijn ontbijt moet voor anderen het ontbijt juist snel en makkelijk zijn. Maar belangrijker is dat het ontbijt ook vullend en voedzaam is. Naast havermout is boekweit één van mijn grote favorieten. Voor mij is er niets voedzamer dan een ontbijt met één van deze twee bronnen van complexe koolhydraten.

boekweit ontbijt banaan 1

Strikt gezien is boekweit geen graan. Het is eigenlijk een zaad van de boekweitplant die deel uitmaakt van dezelfde familie als rabarber. Deze zaden worden vermalen tot piramidevormige korrels genaamd ‘grutten’ die op dezelfde manier bereid kunnen worden als bijvoorbeeld rijst. Zaden leveren de bouwstenen die van vitaal belang zijn voor de groei van een plant. Het is dus ook niet zo verwonderlijk dat boekweit rijk is aan eiwitten, vezels en essentiële micronutriënten. Zo bevatten de eetbare zaadjes veel zink, mangaan, koper en selenium. Maar ook magnesium, kalium, fosfor en ijzer. En deze ‘pseudograan’ is ook nog eens glutenvrij!

boekweit ontbijt banaan 2

Naast het feit dat boekweit dus mega gezond is en een goed begin van de dag, is dit receptje ook nog eens super gemakkelijk!

Je hebt nodig

♦ 1/2 cup boekweitgrutten ♦ 1/4 cup rijst/amandelmelk + 1/4 cup water ♦ 1 eetlepel tahin ♦ 1 theelepel rauwe honing ♦ 1 theelepel kaneel + extra ♦ 1 banaan ♦ 1 appel ♦ 1 handje walnoten

Bereiding

Zet de avond van te voren een schaaltje klaar. Doe hierin de boekweitgrutten samen met de melk en water. Dek af en laat het een nacht weken.


De volgende ochtend pureer je de geweekte  grutten samen met de tahin, honing, kaneel en banaan met de staafmixer.


Vind je de crème nog iets aan de dikke kant, voeg dan 1 à 2 eetlepels melk toe.


Schep de crème in een groot glas of kom. Schil de appel in kleine stukjes en doe deze bij de crème.


Top af met gehakte walnoten en extra kaneel. Enjoy!

boekweit ontbijt banaan 3
boekweit ontbijt banaan 4

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page