top of page

Stoofpeertjes (suikervrij) & Overnight Oats

Wanneer mijn moeder van huis is, weet mijn vader zich geen raad in de keuken. Verder dan een pizza in de oven en de afhaal- of bezorgservice komt hij niet. Ik stond laatst dan ook met grote ogen te kijken hoe hij een culinair hoogstandje op tafel neerzette. Van de peertjes die we van van mijn oom hadden gekregen had hij overheerlijke stoofpeertjes gemaakt. In principe kan een kind de was doen: alle ingrediënten in de pan en stoven maar. Waar mijn vader gebruik maakte van het traditionele recept (rode wijn en suiker) ga ik voor een suikervrije variant. Ik maak gebruik van pure 100% appel-bessensap. Bewaar het kookvocht van de stoofpeertjes! Deze kun je gebruiken in een smoothie of in overnight oats. Scroll voor het recept van de overnight oats naar beneden.

Voor de stoofpeertjes:

♦ 1 kilo stoofpeertjes ♦ 250 ml diksap (appel of bessen, of een combinatie hiervan) ♦ 750 ml water ♦ 1 kaneelstokje ♦ 1 vanillestokje ♦ 2 kruidnagels

Bereiding:

Schil de peertjes en zet ze met de steeltjes omhoog op de bodem van een braadpan.


Meng de diksap met het water en doe dit bij de peertjes. Ze moeten net onderstaan. Doe de kaneel, het vanillestokje en de kruidnagel in de pan. Ze het vuur aan en breng alles aan de kook. Wanneer de vloeistof kookt zet je het vuur laag en laat je het ergens tussen de 1 en 2 uur pru. Voel af en toe of de peertjes al zacht zijn. Wanneer dat zo is dan zijn ze klaar en kun je ze warm of koud eten.


Gooi de sap van de peertjes niet weg! Dit kun je gebruiken in een deze overnight oats:

Voor de overnight oats:

♦ 1/2 cup havervlokken ♦ 3/4 cup sap van de stoofpeertjes ♦ 1 eetlepel gebroken lijnzaad ♦ 1 eetlepel kokosrasp ♦ 1 eetlepel appel- en perenstroop ♦ 1 theelepel kaneel

♦ Stoofpeertjes ♦ Pecannoten ♦ Cranberry’s

Bereiding:

De avond van te voren doe je alle ingrediënten uit het eerste rijtje in een kom en schep dit door elkaar. Dek af en plaats in de koelkast. De volgende ochtend haal je het mengsel uit de koelkast en roer je het door met een lepel. Maak af met stoofpeertjes, pecannoten en cranberry’s. Enjoy!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page