top of page

Pompoenlasagne met geitenkaas

Ik verbaas mij regelmatig wat voor gekke zakjes je tegenkomt in de supermarkt. Zoals de inmiddels welbekende mix voor boerenomelet met prei en ui. Zelf toevoegen prei, ui en ei. Wat zit er dan in hemelsnaam in dat zakje? Een boerenomelet bestaat toch alleen maar uit groente en ei? Kunnen we dit tegenwoordig niet meer zelf maken? Zo zijn er nog heel veel andere pakjes en zakje in de supermarkt te verkrijgen. Er zit zo veel rommel in wat helemaal niets toevoegt aan je gezondheid.


De grootste antipakjeskoningin is denk ik toch wel Karin Luiten, culinair journalist en onder andere bekend van de kookboeken “Zonder Pakjes en Zakjes“. Ze weigert mee te gaan met voedingshypes als superfoods en glutenvrij. Ze blijft erop hameren dat gezond eten thuis in de eigen pan start. “We zijn alleen vergeten hoe eenvoudig zelf koken is”. (bron Gezond nu februari 2016).


De boeken van Koken met Karin laten je zien hoe je allerlei populaire kant- en klaargerechten gewoon zelf kunt maken. Geen pakjes of zakjes, geen uren in de keuken maar wél “oh’s en ah’s” aan tafel. De recepten zijn heel goed thuis te maken en geven een gegarandeerd succes aan tafel.

Niet voor niets is het motto van Koken met Karin koken met kleine moeite, maar groot effect.

Pompoenlasagne met geitenkaas Karin

Natuurlijk maak ik nog wel gebruik van bouillonblokjes, een blikje tomatenpuree of een pakje gezeefde tomaten. Maar al die kruidenmixen met rommel erin zal je niet in mijn boodschappenmand vinden.

Pompoenlasagne koken met Karin 14

Je snapt dan vast ook wel dat ik groot fan ben van Koken met Karin. Geregeld maak ik recepten uit één van haar boeken. De pompoenlasagne met geitenkaas is bij ons thuis een groot succesnummer! Ik heb het recept hier en daar aangepast zodat het recept ook gluten- en koemelkvrij is (vanwege de geitenkaas niet lactosevrij!).

Pompoenlasagne met geitenkaas 13

Naar recept van Karin van Luiten, Ilonca Proof gemaakt.

Je hebt nodig

Voor 4 personen

1 pak glutenvrije lasagne van Peak’s Free From  1 pompoen  200 gram zachte geitenkaas, verbrokkeld  50 gram hazelnoten, goudbruin geroosterd in eend droge koekenpan en vervolgens grof gehakt  1 ui  2 knoflooktenen  3 takjes tijm  Snufje cayennepeper  Peper en zout uit de molen  1 eetlepel Ghee


Voor de bechamelsaus:  50 gram Ghee  50 gram rijst- of havermeel*  500 ml havermelk (of andere plantaardige melk)*

 zout en peper uit de molen

* Let op dat je bij een glutenintolerantie gecertificeerde glutenvrije havermeel en -melk koopt.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.


Maak de pompoensaus: snipper de uit, hak de knoflook fijn en ris de tijmblaadjes van de takjes. Fruit alles zachtjes in Ghee in een braadpan met deksel erop.


Schil intussen de pompoen, verwijder draden en pitten en snij in blokjes.


Schep de pompoenblokjes door de uien met peper en zout en cayennepeper. Laat 20 minuten sudderen, roer zo nu en dan om. Duw de zachte blokjes met een pureestamper tot een saus.


Maak de bechamelsaus: laat de Ghee in een pan met dikke bodem smelten, roer hier met een garde de meel door, blijf goed roeren, 2 minuten, tot een dik gaar papje. Giet in scheuten de koelkastkoude melk erbij, blijf steeds kloppen tegen evt. klontjes. laat de saus zonder deksel op laag vuur in 15 minuten gaar worden, onder af en toe roeren. Voeg evt. extra melk toe als hij te dik wordt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.


Vet een grote ovenschaal van 22×30 cm in met Ghee of kokosolie.


Doe om en om alles in de schaal: bechamelsaus, onder de kraan natgemaakte lasagnevellen, pompoenpuree, hazelnoten, geitenkaas, bechamelsaus, pasta enz. Eindig met pasta en een laagje bechamelsaus.


Dek de schaal losjes af met aluminiumolie. Zet de ovenschaal voor een half uur in de oven, verwijder na 15 minuten de folie. Klaar om te serveren. Enjoy!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page