top of page

Chai brood met vijgen

Chai brood met vijgen 16-001

We naderen alweer het einde van het jaar en het is nog niet eens echt koud geweest. 17 december gaat zelfs de boeken in als de warmste 17 december die ooit is gemeten! Ook al hou ik niet zo van de kou, de winter brengt ook hele mooie dingen waar je van kunt genieten. Heerlijk thuis voor de brandende houtkachel een boek lezen met een warme kop chocolademelk met kokosslagroom. Prachtige winterse taferelen met sneeuw en natuurijs. Helaas is dit momenteel een ver van onze bedshow. Wat ik ook heerlijk vind in de wintermaanden zijn baksels met kruidige specerijen. Omdat de winter ver te zoeken is en ik hem stiekem toch wel een beetje mis, duik ik de keuken in om heerlijke kruidige baksels te maken, voor het (bijna) ultieme wintergevoel.

Chai brood met vijgen 38

Eén van mijn favoriete drankjes tijdens de koudere seizoenen zijn Chai drankjes zoals Chai tea of Chai latte. Ik hou van deze heerlijke warme dranken met een kruidige smaak. De smaak en geur van Chai kruiden leek mij prachtig samen te gaan met de milde, nootachtige en zoetige smaak van teff. Teff is een glutenvrij super graan, rijk aan eiwitten en calcium. Het gaat naast verwarmende specerijen zoals kaneel, piment, kardemom, koriander en gember ook erg goed samen met cacao. Je kunt in een recept heel goed boekweitmeel of havermeel 1:1 vervangen door teff meel.

Chai brood met vijgen 22

De chai thee geeft een subtiele warme smaak aan dit brood. Ook voegde ik gedroogde bergvijgen toe. De pitjes van de vijgen geven een fijne crunch.

Chai brood met vijgen 23

Kijk bij het aanschaffen van bergvijgen wel goed op de ingrediëntenlijst! Ik deed dit niet. Want vijgen zijn vijgen toch? Wekenlang heb ik met vage klachten rondgelopen. Down gevoel, vermoeidheid, slechte huid, uitslag op mijn rug. Ik dacht het kwam door de drukte rondom het werk en huis. Tot ik er achterkwam dat bergvijgen worden vergezeld met een laagje tarwemeel! Iedere dag nam ik twee sneetjes van dit brood.


Voor mij te weinig sporen van gluten om extreme reacties te krijgen maar genoeg voor vage klachten. Toen ik stopte met de bergvijgen verdwenen mijn klachten als sneeuw voor de zon. De uitslag op mijn rug is weg en ook voel ik mij weer happy! Goed op de ingrediëntenlijsten blijven kijken dus.

Chai brood met vijgen 33

Je hebt nodig:

180 gram teffmeel 60 gram tapiocameel 1 1/2 theelepel baking soda Snufje Keltisch zeezout 250 ml sterk gezette chai thee (ik gebruikte 2 zakjes Classic van Yogi Tea)  2 eetlepels gebroken lijnzaad (zelf malen!) 120 gram kokosolie 120 gram honing 2 eieren 1 theelepel vanille extract 150 gram gedroogde bergvijgen*, in stukken gesneden

* Goed op de ingrediëntenlijst kijken of er geen tarwemeel op zit! Dit voegen ze toe om plakken te voorkomen. Als alternatief kun je ook Turkse vijgen nemen.

Bereiding:

Zet een kopje thee van 250 ml water en de chai thee. Laat deze lang trekken. Maal de lijnzaad en voeg hier drie eetlepels kokend water aan toe, zet opzij.


Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een cakeblik met een vel bakpapier.


Zeef de teffmeel, tapiocameel, baking soda en zeezout boven een grote kom en meng goed door elkaar.


Smelt de kokosolie au bain-marie. Verwijder de theezakjes uit de gezette thee. Neem een tweede kom en klop hierin de kokosolie, honing, eieren, lijnzaad en vanille extract met de chai thee tot het schuimt.


Giet dit al roerend bij de droge ingrediënten tot er geen klonten meer inzitten. Meng als laatste de vijgen erdoor.


Stort het mengsel in het cakeblik en plaats voor 45-60 minuten in de voorverwarmde oven. Wanneer de bovenkant te donker wordt dek je deze af met aluminiumfolie.


Test met een satéprikker of het brood gaar is. Zit er nog deeg aan de satéprikker laat hem dan nog even staan. Komt hij er schoon uit? Dan is hij klaar. Laat afkoelen op een rooster. Enjoy!

Chai brood met vijgen 28

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page