top of page

Broodmix gezonder maken + recept

Ik heb geen samenwerking met Orgran, ze sponsoren of promoten mijn blog niet. Ik heb dit product in de Gezondheidswinkel gekocht en gebruikt voor mijn recept. En ook zij sponsoren dit recept niet 😉


Het viel mij op dat ik al aardig wat broodrecepten op mijn site heb staan. En dat terwijl ik helemaal niet zo’n broodeter ben. Brood is niet zo’n groot onderdeel van mijn dagelijkse voeding. Af en toe maak ik een brood met overgelopen pulp van mijn slowjuicer, of trakteer ik mijzelf op een heerlijk bananenbrood of kwarkbrood. Deze vries ik in zodat ik er langer mee kan doen. Soms doe ik gerust een maand over één brood!

Broodmix gezonder maken 1

Wanneer ik een brood maak, maak ik deze eigenlijk altijd zelf. De voedingswaarde van een kant en klare mix verschilt per broodmix. De meeste glutenvrije merken gebruiken voornamelijk ‘zetmeel’ van rijst, maïs, tapioca en/of aardappel. Deze meelsoorten bevatten nauwelijks voedingsstoffen. Het zetmeel is de binnenkant van het graan is en de voedingswaarde zit juist in de schil/ buitenkant, die wordt eraf gehaald.


Zetmeel wordt veel gebruikt omdat het goedkoop is (en glutenvrij eten toch al duur is), maar je lichaam heeft er niet zoveel aan. Ook wordt er vaak dextrose of een andere vorm van suiker toegevoegd. Zitten er meer volkoren granen in de broodmix, zoal teff, boekweit, haver of quinoa, dan is de voedingswaarde hoger.

Broodmix gezonder maken 2

Maar toegegeven… Soms is zo’n mix wel erg makkelijk. Glutenvrij brood is namelijk niet altijd even makkelijk om te maken en zo’n mix biedt (meestal) garantie tot succes. Gelukkig kun je heel eenvoudig zo’n kant en klare broodmix iets gezonder maken. Je kunt heel bijvoorbeeld groente (denk aan courgette of wortel) in zo’n mix verwerken. Ook noten, zaden en pitten maken een brood gezonder.

Broodmix gezonder maken 1

Vind je zo’n kant en klare broodmix eigenlijk wel makkelijk? Geen nood aan de man! Maak hem ‘gezonder’ met onderstaand recept.

Je hebt nodig

1 pak Multigrain bread mix with quinoa and chia van Orgran* 1 flinke theelepel kaneel 450 ml water 50 ml kokosolie (gesmolten) 1 appel Ca. 350-400 gram fijngemalen wortelen of wortelpulp van de slowjuicer 100 gram pompoenpitten

* Je kunt natuurlijk ook een andere broodmix gebruiken. Houd je dan wel aan de instructies zoals vermeld op de verpakking en voeg alleen de kaneel, appel, wortel en pompoenpitten toe.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 210 graden.


Vet een brood- of cakeblik in met kokosolie.


Was de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis. Je hoeft hem niet te schillen. Pureer de appel tot moes.


Doe de wortelen in de keukenmachine en maal ze fijn. Wanneer je wortelpulp gebruikt sla je deze stap over.


Doe de broodmix en kaneel in een grote mengkom en voeg het water en de olie toe. Mix dit met de mixer tot alles goed gemengd is.


Voeg de appel, wortelen en pompoenpitten toe en meng nogmaals goed.


Stort het mengsel in het blik en plaats in het midden van de oven. Bak voor 45 minuten tot de satéprikker er schoon uitkomt.


Laat even rusten op het aanrecht alvorens je het brood uit het blik verwijderd. Laat verder afkoelen op een rooster. Enjoy!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page