Appelpulp proteïne cake met cranberry’s

Het is even wat stiller op mijn blog en dat is niet omdat ik er geen zin meer in heb. Integendeel! Ik bruis van de leuke, heerlijke, creatieve recepten. Alleen de tijd om deze ideeën uit te werken, die ontbreekt. Ik ben namelijk bezig met een heleboel andere leuke dingen. Hierdoor schiet het maken van lekkere receptjes en de bijbehorende foto’s er een beetje bij in. Om toch nog een teken van leven te geven vandaag een heerlijk recept voor een proteïne cake met appel, cranberry’s en walnoten. Heerlijk voor na het sporten!

Appelpulp proteïne brood 3

Het recept is misschien niet voor iedereen weggelegd omdat ik gebruik maak van appelpulp. Heb je een slowjuicer of sapcentrifuge? Dan is dit recept perfect voor jou! Misschien kun je ook appels fijnmalen in de keukenmachine, maar of dit ook werkt…geen idee? Test het uit en laat het me weten zou ik zeggen 😉

Appelpulp proteïne brood 5

Sinds ik begonnen ben met het pulp-invries-project (vrij vertaald: het invriezen van pulp dat overblijft na het juicen van sapjes) ben ik steeds meer recepten aan het bedenken om dit pulp in te verwerken. Ik vind het zo zonde om dit weg te gooien! Vooral omdat hier alle vezels inzitten en omdat vezels langzaam worden verteerd, zorgen ze voor een langdurig verzadigd gevoel en een stabiele bloedsuikerspiegel. Met pulp kun je de lekkerste dingen maken. Weggooien hoeft dus niet! Dus. Maak je een sapje? Juice alle groente- en fruitsoorten apart van elkaar zodat je het pulp gescheiden op kunt vangen en vries dit in. Zodra je genoeg hebt verzameld kun je het ergens in verwerken.

Inmiddels heb ik al een behoorlijke voorraad appelpulp verzameld. Met appelpulp maakte ik al eens deze heerlijke appeltaartjes. En nu heb ik het appelpulp verwerkt in dit heerlijke cake/brood.

 

Je hebt nodig:

 3 eieren
 350 gram appelpulp*
 125 gram kokosolie
 100 gram boekweitmeel
100 gram havermeel
♥ 2 scoops vanille eiwitpoeder (ik gebruikte erwtenproteïnepoeder van Orangefit)
♥ 1 theelepel bakpoeder
 1 theelepel baking soda
 3 theelepels kaneel
♥ 1/2 theelepel Keltisch zeezout
♥ 60 gram gedroogde cranberry’s
 60 gram gehakte walnoten
 Eventueel een scheutje plantaardige melk

* Geen idee hoeveel appels ik hiervoor gejuiced heb. Ik had een tupperware bakje met een inhoud van ca. 600 ml vol met appelpulp.

 

Bereiding:

Warm de oven voor op 175 graden en bekleed een (brood of cake)bakblik met bakpapier.

Meng de droge ingrediënten met elkaar en zet opzij.

Doe de appelpulp in een grote kom en meng hier de eieren door. Smelt de kokosolie au bain-marie en meng door het appelpulp mengsel. Voeg de droge ingrediënten toe en meng door elkaar. Afhankelijk van hoe droog/vochtig je pulp is kan het deeg een droge massa worden. Voeg dan beetje bij beetje plantaardige melk toe en blijf mengen tot je een smeuïg (maar wel stevig) deeg hebt.

Voeg als laatste de cranberry’s en walnoten toe en meng ze er goed door (niet mixen). Giet het mengsel in het bakblik. Plaats dit nu in de voorverwarmde oven voor ca. 60 minuten. Test de cake met een satéprikker. Komt deze er schoon uit dan is hij klaar. Zit er kleverig deeg aan je prikker dan mag hij nog even. Enjoy!

Appelpulp proteïne brood 4 (2)

6 Responses to “Appelpulp proteïne cake met cranberry’s

 • leuk recept! over de appelpulp: haal je eerst het klokhuis/pitten uit de appels voor je ze tot sap maalt? of pas daarna? of laat je ze er in zitten?
  alvast bedankt voor je antwoord!

  • Hoi Els! Sorry voor mijn late reactie. Ik hoop dat je er al uit bent gekomen? De pitten van appels vormen in principe geen probleem voor je sapcentrifuge. Maar meestal haal ik het klokhuis er wel uit. It’s all up to you!

   • Ik sta op het punt om een nieuwe batch appel cider te maken en dus (weer) veel appelpulp over te hebben, dus alsnog bedankt voor je antwoord! Maar ik vroeg het me af omdat de appelpitten schijnbaar giftig zijn, maar in een kleine hoeveelheid zou het niet zoveel uit moeten maken, al geeft het denk ik niet een prettige smaak als je er per ongeluk één doorbijt in de cake? (of heb jij hier geen ervaring mee?) Maar goed, ik heb straks heel veel appelpulp en het ontpitten van alle appels is dan dus nog wel even een klusje… 😉

    • In kleine hoeveelheden moet dat volgens mij niet uitmaken! Het bevat geloof ik een stofje, een soort gif, dat pas giftig is in héél grote hoeveelheden. Ik heb geen ervaring met hoe het zal smaken wanneer je er ééntje in je cake tegenkomt. Misschien geven ze juist wel een lekkere crunch aan de cake 😉

 • Ziet er lekker uit. Maar hoe kom je aan de hoeveelheden? Ik heb niet iedere keer evenveel pulp. En ik kan nergens de verhoudingen ( pulp, meel, eieren etc.vinden)

  • Ik vries mijn hoeveelheden iedere keer in! Zo heb ik bijvoorbeeld een bakje met appelpulp die ik iedere keer aanvul met nieuw appelpulp. Wanneer ik voldoende pulp heb bak ik er iets lekkers mee.
   Hoe bedoel je dat je de verhoudingen nergens kunt vinden? De hoeveelheden staan bij de ingrediënten aangegeven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Facebook