top of page

Zelf chocolade maken 2.0

Zelf chocolade maken 1

Om de lekkerste chocolade te maken heb ik heel wat geëxperimenteerd. Ik ben begonnen met het chocolade van kokosolie. Erg lekker! Maar het nadeel hiervan is dat het snel smelt tussen je vingers. Met chocolade gemaakt van cacaoboter (het vet van de cacaoboon) gebeurt dit niet. Mits je de chocolade goed verwerkt door te temperen.


Temperen houd in dat je door middel van verwarmen en afkoelen de molecuulsamenstelling beïnvloed en hierdoor breek je de warmtegevoelige moleculen af en houd je de stevige molecule over. Zo krijg je harde chocolade die je niet in de vriezer hoeft te bewaren.

Cacaoboter is één van de basisbestanddelen van chocolade. In mijn eerder geplaatste recept maakte ik hier ook gebruik van en voegde ik ongezoete cacaopoeder toe. Cacao is naast cacaoboter één van de ruwe basisstoffen voor chocolade.


In plaats van cacaopoeder kun je ook gebruik maken van cacaomassa, dit is de gemalen pasta van de cacaoboon. Onbewerkt is deze cacaomassa echt een super bron van onder meer antioxidanten en mineralen zoals magnesium. En je kunt er tezamen met cacaoboter heerlijke chocolade van maken!

Zelf chocolade maken 3

Ik pas het temperen hier niet toe, hiervoor heb je een kookthermometer nodig en die heb ik helaas (nog niet). Wel ga ik het recept met jullie delen voor heerlijke pure chocolade. Onderaan het recept vindt je een note met een korte uitleg voor het temperen mocht je dit wel willen toepassen.

Zelf chocolade maken 4

Je hebt nodig

♦ 125 gram cacaomassa ♦ 100 gram cacaoboter ♦ 2 eetlepels onbewerkte honing ♦ 1 eetlepel cacaopoeder ♦ 1/2-1 theelepel vanillepoeder (of merg uit een vanillestokje)

Bereiding

Neem een pan en een warmtebestendige kom die hier precies in kan ‘hangen’. Belangrijk is dat er geen gleuven aan de zijkanten zitten, vocht en dampen beïnvloeden namelijk de uiteindelijke chocolade.


Doe in de pan een laag warm water maar zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Zet de pan met kom op het kleinste pitje van je fornuis met het vuur zo laag mogelijk.


Doe de cacaoboter en cacaomassa in de kom en laat deze zachter worden. Zodra dit gebeurt kun je het vuur uitzetten en onder regelmatig roeren de massa in zijn geheel smelten.


Wanneer het een gladde massa is roer je er de cacaopoeder, honing en vanillepoeder door. Haal de kom uit de pan en laat de chocolade afkoelen tot de structuur iets dikker wordt en gemakkelijk te verwerken is, bijvoorbeeld als coating van bonbons, koekjes etc.


Wil je er gewoon een chocoladereep van maken? Sla deze stap over en giet de massa in de vorm en laat uitharden in de koelkast of vriezer. Voordat je het in de vorm giet kun je er nog van alles aan toevoegen voor je eigen custommade chocoladereep. Zie deze link voor inspiratie.


Note: voor echt stevige chocolade smelt je de chocolade met een maximale temperatuur van 45 á 50 graden. Vervolgens haal je de kom van dit hittebron en laat je de chocolade afkoelen tot 27 á 28 graden. Dit kan aardig lang duren. Om dit proces te versnellen kun je er wat cacaoboter en cacao aan toe voegen. Vervolgens plaats je de kom weer op de pan en verwarm je de chocolade tot 30 graden. Nu is de chocolade getemperd en kun je het gebruiken. Na gebruik de chocolade hard laten worden in de vriezer. Nu kun je de chocolade buiten de vriezer bewaren 🙂


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page