top of page

Welke hummus is nou gezond?

Hummus, hoemoes of houmous.


Na mijn presentatie die ik laatst bij We Improve heb gehouden kwam vanuit een aantal van de aanwezigen dé vraag: welke hummus is nou gezond? Omdat er niet één bepaald merk is die ik kan aanbevelen duik ik vandaag met jullie in de ingrediënten van niets anders dan hummus. Want de ene hummus is de andere niet.


In deze vergelijking ga ik alleen in op een aantal ingrediënten en sommige toevoegingen. Ik neem de voedingswaarde zoals hoeveel calorieën, grammen vetten en eiwitten hierin niet mee.


Waar ik wel naar kijk zijn de volgende zaken:

- Aandeel % van de kikkererwten

- Aandeel plantaardige olie

- Suikers

- E-nummers

- Andere toevoegingen


Disclaimer

Het is niet dat ik in zijn algemeenheid tegen E-nummers ben. Je kan ze niet allemaal over één kam scheren. Er zijn E-nummers die onschuldig zijn maar er zijn ook een heleboel E-nummers die dat niet zijn of welke niet grondig genoeg zijn onderzocht. Er is onderzocht in hoeverre iets toegevoegd kan worden zonder dat het schadelijk wordt voor de gezondheid. Soms komen ze terug op bepaalde goedgekeurde E-nummers en worden deze alsnog geschrapt of als ‘niet veilig’ bestempeld. Je kan er dus niet klakkeloos van uitgaan dat wanneer een E-nummer wordt toegelaten deze dus per definitie ook veilig is. Voor mij geldt: hoe minder E-nummers, hoe beter!


En tevens wil ik meegeven dat als je héél af en toe één van onderstaande varianten eet, ik mij er niet te druk om zal maken. Het gaat uiteindelijk om het totaal plaatje en niet slechts één product. Als je verder heel puur eet, dan is er wat mij betreft niets om je zorgen om te maken. Maar eet je veel bewerkt, kant-en-klaar voedsel, gefrituurd voedsel, drink je frisdrank en eet je ook één van de minder goede hummus varianten? Dan is het een compleet andere context. Ik raad je dan aan om eens goed naar de etiketten van je producten te kijken en hier en daar wat veranderingen aan te brengen. Daar zal je gezondheid je dankbaar voor zijn.


Met dit gezegd te hebben, de hummus vergelijking!


Maza hoemoes naturel

Ingrediënten: 37% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie), water, SESAMZAAD, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur en benzoëzuur.
Aandeel kikkererwten is laag en als tweede ingrediënt staat raapolie vermeld. Raapolie of raapzaadolie die in je in de supermarkt is bijna allemaal geraffineerd: want prijstechnisch. Anders drijft het de prijs van het product omhoog. Dit geldt overigens ook voor de andere plantaardige oliën zoals zonnebloem- en koolzaadolie.


Wat betreft de E-nummers.

Benzoëzuur (E210) en de daarvan afgeleide natriumbenzoat (E211) zijn chemische conserveermiddelen die veel giftiger zijn dan de natuurlijke extracten die in sommige planten zitten. Uit onderzoek blijkt dat het geassocieerd wordt met hyperactiviteit bij kinderen en ADHD symptomen. Het boekje over E-nummers vertelt mij deze echt te vermijden.

Ook word ik niet heel gelukkig van sorbinezuur (E200).


Verder zitten er niet veel ingrediënten in en dat vind ik dan weer erg fijn om te zien.


Maza hoemoes koriander en limoen

Ingrediënten: 36% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie), water, SESAMzaad, 5% limoensap, 4% koriander, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddel: kaliumsorbaat.
Ook hier is het aandeel kikkererwten aan de lage kant en wederom de raapolie op de tweede plek.

De vervelende benzoëzuur zit hier gelukkig niet in. Wel kaliumsorbaat. Echter bij gebruik van kleine hoeveelheden zou ik mij hier niet zo druk om maken. Verder weinig ingrediënten dus op zich een prima hummus voor af en toe.


Maza hoemoes kerrie

Ingrediënten: 36% Kikkererwten, plantaardige olie (raapolie), water, SESAMzaad, 2% kerrie (wortelextract, pepers, kruiden en specerijen (bevat koriander), zonnebloemolie, azijn, aroma (kerrie), verdikkingsmiddel: guarpitmeel), zout, suiker, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur en benzoëzuur.


Ingrediëntenlijst is iets langer dan de vorige varianten, echter komt dit door de kruiden die zijn toegevoegd. Jammer genoeg zit er naast de raapolie ook zonnebloemolie in. Dubbelop dus. Ook is er suiker aan toegevoegd en de vervelende E210.


AH hummus naturel

Ingrediënten: 70% kikkererwt, zonnebloemolie, 8.9% sesampasta, water, knoflook, zeezout, gebufferd azijnpoeder, voedingszuur (citroenzuur [E330]), specerijen, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), azijn, zout, citrusvezel

Aandeel kikkererwten is de hoogste die we tot nu toe hebben gezien. Wel zonnebloemolie als tweede ingrediënt. Echter doordat het percentage kikkererwten hoger is, is het aandeel aan olie gelijk een stuk lager. Het aandeel aan ingrediënten staat op volgorde op het etiket vermeld. Waar het meeste van inzit staat op de eerste plek en waarvan het minste inzit staat helemaal op het eind. De ingrediënten die als eerste worden genoemd zijn daarom voor mij het belangrijkst. Op de zonnebloemolie na zijn dat verder ingrediënten zoals sesampasta, water en knoflook. Helemaal prima dus.


Deze hummus vind je op de versafdeling. Verwar hem niet met de AH hummus naturel van de koelafdeling! Die bevat maar 46% kikkererwten.


AH klassieke hummus

Ingrediënten: 71% kikkererwt, water, 9,5% sesampasta, zonnebloemolie, knoflook, zeezout, gebufferde azijnpoeder (conserverend ingrediënt), voedingszuur (citroenzuur [E330]), conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), azijn, zout, citrusvezel.

Het hoogste aandeel kikkererwten tot nu toe en zonnebloemolie komt pas op de vierde plaats. Geen E-nummers waar je je heel druk om hoeft te maken. Wat mij betreft een prima hummus!


AH hummus zoete peper

Ingrediënten: 52% kikkererwt, groente (zoete peper, ui), water, 6,5% sesampasta, suiker, zonnebloemolie, jalapeño, bieslook, knoflook, zeezout, gebufferde azijnpoeder (conserverend ingrediënt), voedingszuur (citroenzuur [E330], azijnzuur [E260]), zout, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202], natriumbenzoaat [E211]), azijn, citrusvezel, verstevigingsmiddel (calciumchloride [E509]).


Aandeel kikkererwten ligt al lager dan de naturel variant. Maar dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat dit een hummus met een smaakje is. Dan levert het aandeel kikkererwten plek in voor de andere ingrediënten, in dit geval groente. Helaas zit er toegevoegde suiker in (op de 5e plek al) en staat hij stijf van de E-nummers waaronder de E211. Deze laat ik liever staan.


AH biologische hummus

Ingrediënten: 57% kikkererwt*, water, zonnebloemolie*, 8,7% sesampasta*, gebufferd azijn* (conserverend ingrediënt), zeezout, knoflook*, specerijen*, voedingszuur (citroenzuur [E330]), azijn*, antioxidant (ascorbinezuur [E300]), zout.

*Van biologische oorsprong.
Niet een onwijs hoog aandeel kikkererwten. Ook zonnebloemolie. Dat deze van biologische oorsprong is wil niet zeggen dat hij gelijk gezond is. Verder prima ingrediënten.


AH hummus gegrilde groente

Ingrediënten: 70% kikkererwt, groente (9,1% paprika, 5,3% ui), 6,2% sesampasta, balsamicoazijn, knoflook, gemodificeerd aardappelzetmeel, suiker, zeezout, zonnebloemolie, gebufferd azijnpoeder (conserverend ingrediënt), zout, water, kleurend paprikaconcentraat, azijn, conserveermiddel (kaliumsorbaat [E202]), zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), antioxidant (ascorbinezuur [E300]), specerijen, citrusvezel, peterselie.
Veel ingrediënten! Maar wel 70% kikkererwten, groente op de tweede plaats en zonnebloemolie zien we pas terug op plek negen. Jammer genoeg wel toegevoegde suiker.


Menke hummus naturel (verkrijgbaar bij de Dekamarkt)

Ingrediënten: 52% kikkererwt, raapzaadolie, water, 11% SESAMPASTA, zout, citroensap, knoflook, voedingszuur: E330, conserveermiddelen: E211/E202, specerijen.Weinig ingrediënten en het aandeel kikkererwten is een middenmoot. Wel raapzaadolie op de tweede plek en helaas ook E211.


Fenicië hummus naturel (ook verkrijgbaar bij de Dekamarkt)

Ingrediënten: gerehydrateerde kikkererwten 67%, zonnebloemolie, water, SESAMPASTA, wijnazijn, zout, suiker, knoflook, groentevezels, kruiden en specerijen, zuurteregelaar: melkzuur, glucone delta lactone.


Gerehydrateerd klinkt spannend maar het betekent dat het water eruit is onttrokken. Aandeel kikkererwten behoort tot nu toe bij de toppers. Helaas wel zonnebloemolie maar verder prima ingrediënten! Glucone delta lactone is een zuurteregelaar die prima is.


Dekamarkt houmous mango kokos

Ingrediënten :43% Kikkererwt, raapzaadolie, SESAMPASTA, wortel, water, 8% mangopuree (90% mango, suiker), 2% kokosmelkpoeder (89% kokosmelk, maltodextrine, MELKEIWIT), 2% kokosschaafsel, zout, suiker, voedingszuur: E330, knoflook, conserveermiddel: E211/E202, specerijen, kruiden.
Percentage kikkererwten ligt laag, raapzaadolie op de tweede plek, toegevoegde suiker (ook de maltodextrine) en E211.


Jumbo houmous naturel

Ingrediënten: kikkererwten 56%, water, zonnebloemolie, sesampasta 7%, knoflook, gebufferd azijn (conserverend ingrediënt), zout, voedingszuren: citroenzuur en melkzuur, specerijen (komijnpoeder, chilipoeder), conserveermiddel: E200

Middenmoot qua aandeel kikkererwten, wederom zonnebloemolie maar dit keer op de derde plek. Helaas wel sorbinezuur (E200).


Jumbo houmous pompoen

Ingrediënten: kikkererwten 32%, zonnebloemolie, pompoen 27%, sesampasta 5%, suiker, water

specerijen (knoflookpoeder, nootmuskaat, kaneel, komijn), voedingszuren: melkzuur en citroenzuur, conserveermiddel: E202

Laag aandeel kikkererwten maar dat valt te verklaren doordat er ook pompoen inzit. Uit deze ingrediëntenlijst kunnen we opmaken dat dus ongeveer 30% van de hummus uit zonnebloemolie bestaat. Helaas zit er ook toegevoegde suiker in. Verder geen bijzondere E-nummers.


Lidl hummus naturel

Ingrediënten: 58% kikkererwten, water, raapzaadolie, 9,6% sesamzaadpasta (sesamzaad, zout), voedingszuur: citroenzuur, zout, knoflook, kruiden, specerijen, conserveermiddel: kaliumsorbaat.

Middenmoot qua kikkererwten, raapzaadolie op de derde plek. Maar fijn dat er geen vervelende E-nummers aanwezig zijn.


Conclusie

Ik hoop dat dit artikel jou meer inzicht heeft gegeven wat er qua ingrediënten in hummus zit en waar je op moet letten. En waarin je zelf een afweging kan maken wat voor jou belangrijk is.

Uiteraard wil ik mijn persoonlijke keuze ook met jullie delen en deze zou uitgaan naar de klassieke hummus van de Albert Heijn.

2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

댓글 2개


Ik ga het wel zelf maken 🤗

좋아요
iloncavdk
iloncavdk
2022년 5월 20일
답글 상대:

Dat is uiteindelijk wel het beste. En het lekkerst!

좋아요
bottom of page