top of page

Plantaardige eiwitpoeders

Proteïnepoeders oftewel eitwitpoeders zijn echt niet alleen voor bodybuilders. Ik gebruik ze zelf ook graag en zie ik eruit als een bodybuilder? 😉 Ik heb ook niet de intentie om er één te worden. Iedereen heeft eiwitten nodig. Sport je vaak, dan heb je waarschijnlijk meer eiwitten nodig dan de gemiddelde persoon. Eiwitten helpen namelijk bij het optimale herstel van de spieren na een zware training en het stimuleert de aanmaak van spierweefsel.


Maar dit is slechts één van de bekendere eigenschappen van eiwitten, ze doen namelijk veel meer in het lichaam.


Eiwitten:

zorgen voor een verzadigd gevoel vergroten spiermassa, wat als bijkomend voordeel heeft dat je meer vet gaat verbranden wat gewichtsverlies tot gevolg kan hebben ♥ versterken het immuunsysteem vertragen de veroudering verlagen de bloeddruk stabiliseren de bloedsuikerspiegel

Onmisbaar

Eiwitten zijn onmisbare voedingsstoffen. Naast water zijn eiwitten het meest voorkomende bestanddeel van onze lichaamscellen. Om onze cellen gezond te houden en van voldoende bouwstoffen te voorzien, hebben we de eiwitten uit onze voeding nodig. De optimale verhouding in de macronutriënten zou zijn 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Het Westers voedingspatroon bestaat eigenlijk teveel uit koolhydraten, vaak beslaat dit wel zo’n 70% van onze dagelijkse voeding. Hierdoor blijft er maar klein deel over voor de eiwitten en vetten. Terwijl we eiwitten (en ook vetten!) juist goed kunnen gebruiken voor vele lichaamsprocessen.


Gezien de vele voordelen die eiwitten bieden is het dus geen gek idee om op je eiwitinname te letten. Ik vul mijn eiwitten naast pure voeding graag aan met eiwitpoeder. Je hebt dierlijke en plantaardige eiwitpoeders. De meest bekende eiwitpoeder is whey proteïne (whey is een bijproduct van de kaasindustrie). Over het algemeen geldt dat dierlijke eiwitpoeders beter door het lichaam worden opgenomen.

Plantaardige eiwitpoeders

Heb jij een koemelkallergie of lactose intolerantie en reageer jij net als ik op whey? Of gebruik je liever geen dierlijke proteïne poeders. Dan is Whey proteïne geen optie. Maar niet getreurd! Er bestaan ook veel veganistische eiwitpoeders die gemaakt worden van plantaardige proteïnen. Ik heb er afgelopen tijd drie getest: gekiemde bruine rijst, hennep en erwten.

De eerste plantaardige proteïne waar ik mee in aanraking kwam is de rijstproteïne van Sun Warrior. De rijstproteine is verkregen uit bruine rijst. Hierdoor is deze proteïne rijk aan natuurlijke vitamines, mineralen, antioxidanten en bevat het alle 9 essentiële aminozuren en tevens niet-essentiële aminozuren. Voor 500 gram betaal je € 31,95.


Voedingswaarde per 100 gram

Calorieën 333

Koolhydraten 19g

waarvan suikers 0g

voedingsvezels 4.7g

Eiwitten 76g

Vetten 4.7g


Doordat het poeder heel fijn is gemalen mengt het makkelijk met vloeistof en is een blender haast overbodig om een shake te maken. De fijne maling heeft echter ook een nadeel: poederwolken all over the place als je de zak niet voorzichtig opent en zonder beleid met het meegeleverde maatschepje aan het scheppen slaat. Voorzichtigheid geboden dus. Het verstuift erg makkelijk. Persoonlijk vind ik de rijst-eiwit niet echt een lekkere textuur hebben. Het voelt zanderig, zowat krijtachtig in je mond. Ook aan de smaak moest ik wennen maar dat kan liggen aan de naturel variant. Misschien dat de vanille- en chocoladesmaak wel erg lekker zijn. 1 scoop levert je 17 gram eiwitten.


Dit is een plantaardige eiwitpoeder gemaakt van hennepzaad. Hennepzaad is rijk aan eiwitten waardoor het zeer geliefd is bij sporters. Het is één van de weinige voedingsmiddelen die in alle aminozuren voorziet, ook de essentiële die het lichaam niet zelf kan aanmaken en je nodig hebt uit voeding. Tevens bevat het ook voedingsvezels, antioxidanten, vele mineralen en vitaminen én levert het de omega 3-vetzuren in een ideale verhouding tot de omega 6-vetzuren. Dit is ideaal omdat veel voedingsmiddelen tegenwoordig teveel omega 6-vetzuren bevatten, waardoor er een onevenwicht ontstaat. Dit werkt ontstekingsbevorderend in het lichaam. Voor 800 gram betaal je € 18,50. In vergelijk met de rijstproteïne is dit niet duur.


Voedingswaarde per 100 gram

Energie370 kcal

Koolhydraten 10g

waarvan suikers 7g

Eiwitten 50g

Vetten 10g

Verzadigde vetten 1.1g

Vezels 22g


Ik vind deze heerlijk! Het heeft een licht zoete, nootachtige smaak. Post je graag foto’s van je creaties dan is deze misschien minder handig, want het geeft je lieflijke zomerse smoothie een gruwelijke kleur haha. Ook fijn: naast eiwitten krijg je meteen een portie gezonde vetten en vezels binnen. Per scoop levert het je ongeveer 12,5 gram eiwitten. In vergelijking met de andere eiwitpoeders is dit niet heel erg veel. Dan zou ik liever voor een ander kiezen en af en toe gebruik maken van hennepzaad ter aanvulling.

Rijst proteïne

Erwtenproteïne heb ik sinds kort ontdekt. Erwten eiwit wordt gewonnen uit -heel verrassend- erwten en heeft van alle plantaardige eiwitten het meest evenwichtige aminozuurprofiel en de hoogste biologische beschikbaarheid. Dit zegt iets over hoe snel je lichaam de eiwitten op kan nemen en gebruiken als brandstof. Doordat het een isolaat is, is het makkelijk verteerbaar en een zeer goede vervanger van dierlijke en andere plantaardige eiwitbronnen. Daarnaast bevat erwtenproteïne veel L-lysine (hier heeft rijstproteïne naar verhouding een tekort aan). L-lysine is een essentieel aminozuur. Wanneer alle lysine opgebruikt is, blijft het lichaam zitten met andere essentiële aminozuren waarmee het niets meer kan. Alle essentiële aminozuren zijn nodig om lichaamseigen eiwitten op te bouwen. Voor 350 gram betaal je € 14,95.


Voedingswaarde per 100 gram

Energie 392 kcal

Eiwitten 76,9g

Koolhydraten 6,0g

Vetten 6,7g


Deze overtreft echt mijn verwachtingen. Qua smaak is hij echt top. Hij heeft een soort milkshake-achtige structuur en de vanille komt goed tot zijn recht, smaakt heel natuurlijk, verreweg van chemisch. Hij bevat veel eiwitten, ongeveer 17 gram eiwitten per scoop  en weinig koolhydraten.

Ben je opzoek naar een plantaardig eiwit of wil je dierlijk eiwit afwisselen met een plantaardige variant, dan vind ik de erwten proteïne een zeer goede optie. Rijk aan eiwitten, wordt goed opgenomen door het lichaam en hij heeft een fijne prijs. 

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page