top of page

Kokos truffels lactosevrij

Het leven is als een doos bonbons – Je weet nooit wat je te wachten staat. Tenzij….. Je ze zelf maakt! Bijna echte slagroomtruffels maar dan met kokossmaak! Een heerlijke en gezonde variant op de echte slagroomtruffels. En het mooiste gedeelte is dat je weet dat de ingrediënten puur zijn. Zonder ongewenste toevoegingen of suikers.

Kokos truffels lactosevrij 1

Je hebt nodig

♦ 2 blikjes kokosmelk van 400 ml, die minstens een nacht in de koelkast hebben gestaan* ♦ 1 pakje Santen van 200 gram (kokoscrème) ♦ 1 eetlepel vanille-extract ♦ 1 eetlepel honing ♦ Rauwe cacaopoeder (schaaltje vol)

♦ 200 gram pure chocolade of maak deze zelf:

– 1 cup cacaoboter in stukjes – 1/2 cup rauwe cacaopoeder – 1/4 rauwe honing (meer of minder naar smaak) – 1/4 theelepel vanillepoeder (merg uit een vanilleboon) Hier staat beschreven hoe je de rauwe chocolade maakt.


* Let op: niet alle merken zijn geschikt voor het maken van kokosslagroom. Zoals Nutco (in oranje blikken). De kokosmelk van Fair Trade Original (o.a. verkrijgbaar bij AH en Jumbo) vind ik het lekkerste en levert het beste resultaat.


Bereiding

Allereerst maak je slagroom van de kokosmelk. Hiervoor is enige voorbereiding nodig. De blikjes moeten minstens een nacht in de koelkast hebben gestaan. Door de kou scheidt de romige kokos zich van het water waardoor er een dikke kokoscrème ontstaat. Ook is het slim om een glazen maatbeker met de gardes van je handmixer in de koelkast te zetten zodat ook deze goed koud kunnen worden.


De volgende ochtend haal je voorzichtig de blikjes uit de koelkast, niet schudden! Open ze ook voorzichtig. Schep de dikke crème die is ontstaan met een lepel uit het blikje over in de gekoelde maatbeker. Pas op dat je geen water mee neemt.


Mix dit met de handmixer ongeveer 2 minuten tot het een slagroomstructuur heeft. Zet dit in de koelkast.

Kokos truffels lactosevrij 2

Het smelten van de Santen doe je au bain marie. Deze hoeft niet heet te worden. Zodra de Santen zachter begint te worden haal je het bovenste pannetje van het vuur en meng je er de vanille-extract en honing door.


Haal de kokosslagroom uit de koelkast en meng hier de Santencrème doorheen. Zet terug in de koelkast en laat dit goedje opstijven.


Bekleed een (bak)plaat met bakpapier. Zodra de crème stijf genoeg is schep je met behulp van een lepel mooie ovalen vormen, of balletjes. Leg deze op de (bak)plaat en vervolgens zet je de plaat in de vriezer.

Kokos truffels lactosevrij 3

Zet een bak met cacaopoeder klaar. Smelt de cacaoboter au bain marie, haal van het vuur zodra alle stukjes gesmolten zijn. Voeg de overige ingrediënten toe en roer tot een gladde massa. Verwijder dan het bovenste pannetje uit het waterbad en laat de chocolade iets afkoelen. Haal telkens maar een paar kokosroomvullingen uit de vriezer en haal deze dan één voor één door de warme chocolade en leg ze in de bak met cacaopoeder. Neem ze uit de poeder wanneer ze gestold zijn en schut de overtollige cacaopoeder eraf.


Bewaar ze in de koelkast of doe ze meteen in de vriezer als je ze langer wilt bewaren.

Kokos truffels lactosevrij 4

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page