top of page

Kaneel karamel ijs van cashewnoten (lactosevrij)

kaneel karamel IJs van cashewnoten 13

Ik heb geregeld receptideeën in mijn hoofd zitten. Niet met de exacte ingrediënten en grammen op een rijtje, was het maar zo’n feest. Maar vaak is er wel een basis. Sommige ideeën zakken weer weg doordat ik ze vergeet te noteren. Maar dit receptidee bleef iedere keer weer terug komen, alleen de uitvoering liet op zich wachten.


Ik heb zolang gewacht met het maken van rauw ijs (op de bananen softserves na dan). Eigenlijk wilde ik dit van de zomer al maken maar het kwam er steeds niet van. Maar eindelijk is het dan zover!


IJs kan ook heel goed in de winter geserveerd worden. Denk aan warme smaken zoals chocolade, stoofpeertjes of serveer het met warme kersen. Ik presenteer jullie winters kaneelijs. Gemaakt van cashewnoten. Het is lactose- en glutenvrij én vrij van geraffineerde suikers. Je hebt geen ijsmaker nodig, alleen een beetje tijd en geduld 😉

kaneel karamel IJs van cashewnoten 19

Ik gebruik als emulgator sojameel omdat het van nature erg veel lecithine bevat. Lecithine is een natuurlijke emulgator en zorgt er dus voor dat vetten en vloeistoffen beter binden. Door sojameel toe te voegen aan het ijsmengsel krijg je een betere spreiding van het vet en dus een beter gebonden resultaat. Bovendien krijgt het eindresultaat een romige structuur.

kaneel karamal ijs van cashewnoten 22

Met de hoeveelheden in dit recept vul je een cakeblik van standaard grootte.

Je hebt nodig

 200 gram cashewnoten (minstens 2 uur geweekt in water) 1 blikje kokosmelk (400 ml)  120 gram kokosolie  100 gram honing  80 ml water 1 eetlepel sojameel of lecithine*  1 eetlepel tahin Snufje Keltisch zeezout  1-3 eetlepels kaneel


* Neem wel GMO-vrij.


Klik hier voor de karamelsaus

Bereiding

De cashewnoten moeten minstens 2 uur weken in water. Dit zorgt ervoor dat ze zacht worden en goed pureren zodat je een gladde massa krijgt. Sla deze stap dus niet over! Meestal zet ik de cashewnoten de avond van te voren in een schaaltje water en verwerk ik ze de volgende dag.


De volgende ochtend (of een paar uur later) spoel je de cashewnoten af en doe ze in de keukenmachine. Maal dit zo fijn mogelijk.


Smelt de kokosolie au bain-marie en voeg deze samen met de rest van de ingrediënten en 1 eetlepel kaneel toe aan de cashewnoten. Blend tot het geheel romig en glad is. Dit proces kan 2-5 minuten duren, afhankelijk van de sterkte van de keukenmachine.


Proef of je de kaneel naar jouw wens genoeg proeft. Voeg anders meer toe. Ik kwam uiteindelijk uit op 3 eetlepels. Dit kan per merk kaneel verschillen. Proef wat werkt voor jou!


Wanneer het mengsel glad is plaats je de kom mengkom een uur in de koelkast. Als het mengsel goed koud begint te worden roer je hem krachtig door en stort je het over een blik/bak/schaal, die vervolgens de vriezer in kan. Controleer iedere 30 minuten en roer dan krachtig door met een spatel. Plaats steeds weer terug in de vriezer.



Dit proces kan 2 tot 3 uur duren. Ondertussen kun je de karamelsaus maken.

Voor het serveren haal je het ijs ca. 30 minuten van te voren uit de vriezer. Schep het ijs met een warme ijsschep. Voor een extra romig resultaat blend ik het nog even in de keukenmachine. Serveer in schaaltjes met de karamelsaus. Voel je vrij om meer goodies toe te voegen aan je ijs. Chocoladesaus (op basis van kokosolie, cacao en honing), pecannoten, bananenschijfjes, cacao nibs, moerbeien… Enjoy!

IJs van cashewnoten 14-001
0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page