Ik ben er één van het soort “anti verspillen”. Ik vind het zonde om voedsel weg te gooien. Restjes van het avondeten bewaar ik in de koelkast zodat ik het de volgende dag als lunch mee kan nemen, of voor een latere warme maaltijd. Is het niet genoeg voor een hele maaltijd? Maakt niet uit! Vaak kun je er van alles aan toevoegen om er wel een complete maaltijd van te maken. Vergeten producten zoals oude rimpelige groenten waarvan je op het punt staat ze weg te gooien kunnen vaak nog heel goed gebruikt worden in een soep, of je gooit ze in de sapcentrifuge/slowjuicer voor een vers sapje!
Glutenvrije pannenkoeken met pulp
Maar hoe meer ik juicede, hoe meer ik mij schuldig voelde over al dat pulp. Ik blijf op zoek naar recepten om het ook op een andere manier te verwerken dan alleen in amandelmeelbrood. Zo kwam mijn moeder met het idee, bak er eens pannenkoeken van! Zo gezegd, zo gedaan. En lekker dat ze zijn, hartig van smaak en je krijgt de vezels uit het groente en fruit ook binnen!
Zorg ervoor dat je een goede pan gebruikt! Anders bestaat de kans dat de pannenkoek aan de bodem blijft plakken en deze in een soort kaiserschmarrn verandert zodra je hem probeert om te draaien. Ik gebruikte een kleine pan zodat je wat stevigere, dikke pannenkoeken krijgt.
Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van het restant van mijn appel-wortel-gember sap.
Je hebt nodig voor circa 12 pannenkoeken
♦ 1 cup havermeel ♦ 1 cup boekweitmeel ♦ 2 cups pulp (het restant van ongeveer een halve liter sap) ♦ 1 liter plantaardige melk (ik gebruikte amandel-rijstmelk) ♦ 4 eieren ♦ 1 eetlepel kaneel ♦ Snufje Keltisch zeezout
♦ Kokosolie
Bereiding
Klop de eieren met wat zeezout los. Roer er dan de haver- en boekweitmeel door en beetje voor beetje de helft van de liter melk, tot de klontjes zijn verdwenen.
Meng het pulp er door en vervolgens beetje bij beetje de andere halve liter melk tot je een mooi -redelijk- dik beslag hebt.
Verwarm een eetlepel kokosolie in een kleine koekenpan, laat deze goed heet worden en giet er een soeplepel beslag in. Schud voorzichtig met de pan, zodat het beslag de bodem geheel bedekt.
Bak op middelhoog vuur. Keer de pannenkoek om als de onderkant droog, maar bovenop, in het midden nog iets vochtig is. Bak ook de onderkant goudbruin.
Herhaal bovenstaande voor de volgende pannenkoeken (voor de rest van de pannenkoeken kun je per keer minder kokosolie gebruiken).
Lekker met appelstroop of amandelpasta. Enjoy!
Comments