top of page

Glutenvrije Kruidnoten (gezoet met kokosbloesemsuiker)

Jaaaa! Ik kon natuurlijk niet achterblijven. Het werd tijd! De kruidnoten liggen al vanaf eind augustus in de supermarkt en door die pietendiscussie heb ik al een eeuwigheid trek in kruidnoten. Het is overigens maar goed dat ik hier niet eerder aan ben begonnen want ze zijn verslavend lekker! Met kruidnoten bedoel ik natuurlijk wat men in de volksmond pepernoten noemt. Hoe je ze ook noemt… zelfgemaakt zijn ze het lekkerst 🙂

Normaal gesproken maak ik geen gebruik van suiker (op honing na) maar om knapperige kruidnoten te krijgen is dit toch echt wel een must. Voor de kruidnoten heb ik gebruik gemaakt van kokosbloesemsuiker. De productie van kokosbloesemsuiker is, als we de verhalen mogen geloven, zeer duurzaam. Er komt geen raffinage of verhitting te pas aan de productie waardoor kokosbloesemsuiker rijk is aan goede voedingsstoffen, waaronder verschillende B-vitamines en allerlei mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en kalium. Maar vergeet niet: het is en blijft suiker, gebruik het dus met mate. In het recept gebruikte ik 100 gram kokosbloesemsuiker en ik vond ze behoorlijk zoet! Die hoeveelheid heb ik dus omlaag geschroefd.

De perfecte kruidnoot Om perfecte kruidnoten te krijgen moet je de balletjes niet te groot maken, want ze rijzen nog in de oven. Om kruidnoten van gelijkwaardig formaat te krijgen kun je hoopjes deeg afwegen op de weegschaal en er vervolgens balletjes van rollen (ik hou van symmetrie). Daarnaast kun je ze dan ook gelijkmatig bakken in de oven. Houd op de bakplaat ook voldoende ruimte tussen de kruidnoten om te voorkomen dat ze aan elkaar vast gaan plakken, 2 cm is voldoende.

Je hebt nodig:

♦ 200 gram havermeel ♦ 75 gram teffmeel ♦ 75 gram kokosbloesemsuiker ♦ 2 eetlepels pepernoot- of speculaaskruiden ♦ 2 theelepels bakpoedermix (of 1 theelepel bakpoeder + 1/2 theelepel baking soda) ♦ Snufje Keltisch zeezout ♦ 1 ei ♦ 150 gram kokosolie ♦ 1/4 cup plantaardige melk

Bereiding:

Zeef de havermeel, teffmeel, kokosbloesemsuiker en bakpoeder boven een kom, voeg de pepernootkruiden en zeezout toe en meng dit door elkaar. Vul een pannetje met heet water en plaats hierboven een kom met koksolie. Laat het wat zachter worden, help een handje door de kokosolie te prakken (het hoeft niet vloeibaar te zijn, alleen zacht). Doe dit samen met het ei en de plantaardige melk bij het meelmengsel. Mix dit met een mixer tot je een mooi deeg hebt.


Verwarm de oven voor op 160 graden.


Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier (met deze hoeveelheid kun je twee bakplaten vullen). Draai balletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Je hoeft ze niet plat te drukken want dat gaat vanzelf in de oven. Zet de pepernoten ongeveer 25 min in de oven.


Als ze uit de oven komen zullen ze nog wat zacht aanvoelen maar als ze afgekoeld zijn dan worden ze knapperig.


TIP | Voor chocoladekruidnoten smelt je chocolade of deze chocolade au bain marie en doop je de afgekoelde kruidnoten hierin en leg ze op een vel bakpapier.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page