Sinds mijn glutenvrije dieet eet ik geen pizza meer. Maar oh boy… Wat mis ik een lekkere pizza. Niet die uit het vriesvak maar die van een echte pizzabakker. Een heerlijk knapperige bodem en bekleed zoals jij het lekker vindt, honderden combinaties zijn mogelijk. Maar een glutenvrije pizza die ook vrij is van lactose en geraffineerde suiker én ook nog eens lekker is, is niet één twee drie te vinden. De glutenvrije pizzabodems bestaan doorgaans uit bloem, gist, zout, verdikkingsmiddelen, emulgatoren en dextrose. Dit zijn producten die meer belastend zijn voor je lichaam dan iets toevoegen. Dat kan gezonder!
Ik kwam geregeld pizzabodems tegen gemaakt van…jawel: bloemkool. Ik moet toegeven, het klinkt vreemd. Maar hoe vreemder iets klinkt, des te meer wil ik het uitproberen. En het is gezond! Helaas bevatten deze recepten wel veel mozzarella. Na wat aanpassingen heb ik een recept gemaakt voor een heerlijke pizzabodem, die in tegenstelling tot de glutenvrije pizzabodems, super voedzaam is. De textuur is niet hetzelfde als die van een knapperige pizza, maar zeker zo lekker dat ik hem het delen waard vind! Deze pizzabodem is naast glutenvrij ook vegetarisch en koolhydraat-arm.
Je hebt nodig (voor drie kleine pizza’s)
Voor de pizzabodem ♦ 2 cups bloemkool (250 gram) ♦ 1 cup amandelmeel (100 gram) ♦ 1 eetlepel psylliumvezels (vlozaad) ♦ 2 eieren ♦ 1 eetlepel oregano ♦ Peper en zeezout
Je kunt de pizza bekleden zoals jij het lekker vindt. Hieronder heb ik de suggestie staan zoals hij op de foto te zien is. Voor de bekleding ♦ 1 blikje tomatenpuree (dubbel geconcentreerd, dat zijn die hele kleine blikjes) ♦ Za’atar ♦ Champignons ♦ Paprika ♦ Artisjokken (in blik) ♦ Zongedroogde tomaatjes ♦ Rucola sla
♦ Vegan kaas. Klik hier voor het recept
Bereiding
Verwarm de over voor op 175 graden.
Snij de roosjes van de bloemkool, doe deze in de keukenmachine en maal tot het een heel fijne structuur heeft. Het moet een beetje lijken op geraspte kokos. Doe dit in een beslagkom en meng er de amandelmeel, vlozaad en kruiden door. Voeg vervolgende de eieren toe en kneed het tot een bal. Van deze hoeveelheid heb ik drie kleine pizza’s gevormd. Ik had voldoende aan één zo’n kleine pizza. Door de bloemkool en amandelmeel ben je snel verzadigd. Helemaal als je de pizza ook nog eens rijk belegd.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de grote bal ‘bloemkooldeeg’ in drie kleinere ballen. Leg de ballen op het bakpapier en druk ze plat tot ze ongeveer een halve centimeter dik zijn. Maak ze niet te dun! Dan kunnen ze eerder uit elkaar vallen. Werk hier en daar de randen bij tot je mooie ronde pizzabodems hebt.
Plaats de bakplaat in de oven voor ongeveer 20 minuten tot ze goud-geel van kleur zijn. Maak ze voorzichtig los van het bakpapier met behulp van een platte bakspaan en draai ze om. Bak ze dan nog eens 3 minuten aan de andere kant.
Nu kun je je pizza gaan bekleden zoals jij het lekker vindt!
Ik besmeerde mijn pizza met dubbel geconcentreerde tomatenpuree. Hier strooide ik wat peper, zout en Za’atar kruiden op (dit is een kruidenmengsel vermengd met sumak en sesamzaad. Za’atar is een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk. Combineert erg lekker met de tomatenpuree).
De champignons en paprika heb ik in dunne plakjes gesneden en kort voorgebakken in de koekenpan. Dep deze groenten ‘droog’ tussen twee vellen keukenpapier. Laat de artisjokken uitlekken en snij deze in plakjes snijden (ook tussen twee vellen keukenpapier drukken tot het meeste vocht eruit is). Vervolgens bekleed je de pizza met deze groenten. Daarop heb ik nog wat zongedroogde tomaatjes gelegd en met behulp van een spuitzak de vegan kaas erop gespoten (recept volgt).
Zodra je de pizza naar jouw wens hebt bekleed plaats je de bakplaat met de pizza’s weer in de oven voor 20 minuten. Strooi er wat rucola over en klaar is je übergezonde pizza. Enjoy!
Comments