top of page

Fotoproject | Pure Food

Eind 2014 ben ik een samenwerking aangegaan met Richard Hartendorp. Richard is een zeer getalenteerde fotograaf en toentertijd bezig met afstuderen aan de fotovakschool. Zijn afstudeerproject stond geheel in het teken van pure voeding. En bij wie anders moet je zijn dan bij Pure Ilonca moet Richard gedacht hebben! Voor de foto’s heb ik pure recepten bedacht die Richard in een gestylde setting in samenwerking met een fotostyliste heeft gefotografeerd.


Het is een serie geworden van acht gerechten die in het teken staan van pure voeding, zoals jullie van mij gewend zijn. Deze heeft Richard op de gevoelige plaat vastgelegd.


Er is niet zomaar gekozen voor het vastleggen van Pure Food. Gedachtegang achter dit project is de misleiding die vaak gepaard gaat met voedselfoto’s. Voedsel dat staat afgebeeld op foto’s moet onze aandacht trekken om ons ervan te overtuigen dat we zin hebben in eten. Een mooie foto van een heerlijke, juicy burger of een romig ijsje moet uitnodigen, je moet er trek van krijgen en de foto haast willen oplikken.


Helaas worden er vaak objecten en technieken gebruikt om eten er beter uit te laten zien.

Tandenstokers worden bijvoorbeeld gebruikt om de lagen die sandwiches of hamburgers hebben bij elkaar te houden. Tevens gebruiken ze de gekste dingen die zeer onverwacht en onorthodox aanvoelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van motorolie? Siroop wordt meestal vervangen door motorolie. Reden daarvoor is dat de olie veel dikker en voller is en daardoor minder snel van het gerecht afglijdt. Een vers kopje koffie? Hoe meer bubbles, hoe verser de koffie lijkt. Doe er dan wat zeep bij en de bubbels blijven langer aanwezig. Neem muesli. Muesli zuigt melk op en wat is het gevolg? Juist: je hebt natte muesli en die naar de bodem zinkt. Wat nu? Geen paniek, neem gewoon witte hobbylijm! Dat is dik, dus de muesli of het fruit zal erop blijven drijven.


Verschillende verse producten kun je wat natter maken met een kwastje waardoor het er aantrekkelijker en frisser uitziet. Glycerine of vaseline wordt gebruikt om de oppervlakte te bestrelen, zo ziet fruit er bijvoorbeeld uit alsof het net vers geplukt is. Terwijl je kwijlend boven de foto hangt en verlangt naar precies dát wat op de foto staat afgebeeld wordt je dus gewoon aan alle kanten belazerd. Klinkt niet echt aantrekkelijk hè?


De foto’s van Richard laten zien dat je helemaal geen trucjes nodig hebt om het eten er lekkerder uit te laten zien. En daarnaast..het voedsel was direct na het fotograferen ook nog eens hartstikke lekker om op te eten.. 😉


Onderstaand de impressiebeelden van het project. In de komende weken zal ik één voor één de recepten online plaatsen.

Ontdek de kracht van pure voeding!

Food 1-test
Food 2-test
Food 3-test
Food 4-test
Food 5-test
Food 6-test
Food 7-test
Food 8-test

Kijk voor meer informatie op hartendorp-photography.


logo zwart

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page