top of page

Boerenkoolchips met kaassmaak

Bij boerenkool denk je al gauw aan een stevige stamppot met worst. Maar boerenkool is alles behalve eenzijdig! Naast onze vertrouwde stamppot kun je boerenkool op talloze andere manieren in de keuken gebruiken. Denk eens aan rijstgerechten met groenten waar je dus ook een handje boerenkool aan kunt toevoegen. Voeg het rauw toe aan een gemengde salade. Maak er er eens een omelet mee of boerenkoolsoep! En voor de durfal onder ons…Voeg het eens toe aan een smoothie! Waarom zou je dat doen?


Nou…


Boerenkool bevat bijvoorbeeld bijzonder hoge vitaminewaarden, meer dan andere wintergroenten. Sommige overtreffen zelfs de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH). In dit geval: overdaad schaadt niet.


Boerenkool bevat meer vitamine C dan in een sinaasappel. Huh?? Inderdaad, als je weerstand wel een boost kan gebruiken, pers dan geen sinaasappel uit maar voeg eens wat boerenkool toe aan je menu.

Ook bevat boerenkool vitamine A tot wel 180% van de ADH. Samen met calcium zorgt vitamine A voor sterkere botten. 


Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar boerenkool waaruit is gebleken dat deze bladgroente werkt tegen vijf kankersoorten (blaas-, darm-, eierstok-, borst- en prostaatkanker). Boerenkool zit boordevol antioxidanten, ontstekingsremmende stoffen en glucosinolaten. Glucosinolaten worden in het lichaam omgezet tot stoffen die meehelpen kankercellen te bestrijden.

Antioxidanten verbeteren tevens de huid en gaan veroudering tegen.

Boerenkool bevat veel vezels en dat is goed voor je spijsvertering. Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) absoluut een must, aangezien het voor hen vaak moeilijker is om veel vezels binnen te krijgen.


Boerenkool geeft veel energie. Het bevat verder veel vitamine A, B1, B2, B3, B6, E, foliumzuur, calcium, ijzer en fosfor.

Met recht een Powerfood te noemen!

Maar vind je het toevoegen van boerenkool aan je smoothie nét een stap te ver? Begin dan eens met boerenkoolchips. Klinkt gek en niet echt sexy hè? Maar het is eigenlijk erg lekker. En gezond!

Boerenkoolchips 1

Je hebt nodig

♦ 300 gram verse boerenkool ♦ olijfolie ♦ 5 flinke eetlepels edelgistvlokken

Natuurlijk kun je in plaats van edelgistvlokken ook andere kruiden toevoegen zoals zeezout, paprikapoeder, cayennepeper, knoflook, tahin. Of probeer eens sesamolie met sesamzaadjes. Experimenteer er op los! 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.


Spoel en droog de boerenkool goed, verwijder de steeltjes en harde nerven en snij of scheur de bladeren in grove stukken.


Doe de stukken boerenkool in een kom en sprenkel de olijfolie eroverheen, 1 á 2 eetlepels is voldoende. Strooi ook de edelgistvlokken eroverheen (of andere kruiden die je hebt gekozen) en hussel (kneed met je handen) dit goed door elkaar.

Boerenkoolchips 2

Spreid de bladeren goed uit op een met bakpapier beklede bakplaat, plaats deze in het midden van de oven en bak 15-20 minuten tot de kool knapperig is. Hou de oven de laatste 5 minuten goed in de gaten, de kool mag niet verkleuren want dat doet de smaak niet veel goeds.


Leg de chips met het bakpapier op een rooster om af te koelen. Klaar is je gezonde en lekkere wintersnack!

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page