top of page

Avocado gezond, vet (en) lekker!

Foto van schrijver: iloncavdkiloncavdk

In mijn logo zit een avocado verwerkt en dat is niet zomaar! Naast het feit dat ze smoothie zo heerlijk romig maken en ze je de goede vetten leveren, zit de vrucht bomvol vitaminen, mineralen, proteïnen en nog meer gezonden dingen. Ze worden niet voor niets het meest perfecte voedsel ter wereld genoemd. Toch zijn veel personen hier niet van op de hoogte en staat de avocado vooral bekend als vette vrucht die een boosdoener is voor de calorie- en vetgehalte.

Onterecht!

Waarom zou je meer avocado moeten eten?


Een gezond hart. Avocado’s bevatten gezonde enkelvoudige, onverzadigde vetzuren. Deze vetzuren hebben allerlei belangrijke functies in het lichaam. Zo zijn deze vetten onder andere goed voor hart en bloedvaten en helpen het cholesterol te verlagen.


Een avocado bevat ongeveer 4 gram eiwit, wat avocado’s de meest proteïnerijke vrucht maakt. Ze bevatten alle 18 essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft om complete eiwitten te vormen. Daarnaast wordt het eiwit in avocado’s ook nog eens gemakkelijk geabsorbeerd door het lichaam omdat deze ook vezels bevatten.                      


Avocado powerrrrr!


Ze bevatten belangrijke hoeveelheden vitamine B. Waaronder vitamine B6 die belangrijk is voor de stofwisseling. Het reguleert de werking van bepaalde hormonen en is nodig voor de groei, vorming van rode bloedcellen en een goede werking van het immuunsysteem en het zenuwstelsel.


Het foliumzuur (B11) in de avocado is belangrijk voor zwangere vrouwen. Het verkleint de kans op afwijkingen bij de geboorte en op latere leeftijd. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd.


 Avocado’s bevatten belangrijke hoeveelheden kalium die voor een gezonde bloeddruk zorgen. Het werkt de bloeddruk verhogende werking van natrium tegen. Tevens zijn kalium en natrium een duo die ervoor zorgen dat zenuwprikkels goed geleid worden en spieren zich samentrekken.


Avocado’s bevatten verschillende carotenoïden.  De meest bekend carotenoïde is caroteen dat in worteltjes voorkomt. Maar ook alfacaroteen en luteïne zit in een avocado. Carotenoïden hebben de functie van een antioxidant, iedere keer dat je voedsel consumeert dat hier rijk aan is krijg je een grote hoeveelheid vitamine A binnen dat goed is voor de gezondheid van je ogen.


Avocado’s bevatten tal van antioxidanten die het lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Waaronder vitamine C. Deze vitamine is nodig voor de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Ook beschermt vitamine C tegen ontstekingen net als vitamine E, carotenoïden, selenium, zink, fytosterol en omega-3-vetzuren.


Magnesium in de avocado is goed voor je stofwisseling en waterhuishouding.


Avocado’s zijn rijk aan voedingsvezels. Zo’n 10 gram per vrucht. Deze zijn belangrijk voor een gezonde spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel na het eten.


Ze zijn goed voor de huid, ogen, de groei en weerstand dankzij vitamine A en E. Vitamine E beschermt de cellen, celwand, bloedbaan en weefsel. Tevens speelt deze vitamine een rol bij de regulatie van de stofwisseling in de cel.


Avocado’s zijn uitstekend geschikt als sportvoeding. Ze stimuleren je maagzuurproductie en zorgen zo voor een betere vertering van eiwitten. Zeker ook omdat ze snelle koolhydraten en eiwitten bevatten.


♥ Verder bevat de avocado vitamine K, biotine, calcium, koper, ijzer en fosfor.

20140402_185016

Overtuigd? Ondanks de vele calorieën die een avocado bevat, zijn dit wel voedzame calorieën waar het lichaam raad mee weet. En ze zijn ook nog eens veelzijdig en goed te combineren, onmisbaar in de keuken! Lekker in salade’s, als spread, als beleg met zalm of de befaamde guacamole. Maar ook in je smoothie! Ze maken smoothies heerlijk romig en voedzaam. Probeer eens mijn smoothie met mango en avocado of deze heerlijke decadente chocolade shake (jawel! Met avocado).

Begin je al te watertanden?! ♥

20140402_185137 - kopie

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page