top of page

Vegan Cashewkaas

Voor alle kaaskoppen onder ons.


Niet iedereen wil of kan zuivel eten. Naast dat ik niet goed reageer op zuivel (op geitenproducten na), eet ik het liever ook niet. Ik ben van mening dat zuivel niet goed is voor iedereen. De bekende slogan ‘Melk is goed voor elk’ is ontstaan in de jaren dertig toen er een enorm melkoverschot was. Het Zuivelbureau werd opgericht met als taak heel Nederland aan de melk te krijgen. Dit bureau werd gefinancierd vanuit de industrie. We zijn dus niet massaal aan de melk gegaan om onze gezondheid te verbeteren (wat ons wel is meegegeven) maar om de economie te verbeteren. Wat dat betreft heeft de overheid zijn werk goed gedaan. Want zeg nou zelf, wie is niet opgegroeid met ‘melk is gezond’, ‘melk is goed voor elk’ en ‘melk, de witte motor’.


Over dit onderwerp valt nog heel veel te zeggen maar voor nu wil ik afsluiten met: melk is goed voor… Kalfjes.

Terug naar de kaas. Vorige week heb ik een aflevering gezien van de Wilde Keuken van Wouter Klootwijk. Hij introduceerde de uitzending met een uitspraak van een professor in de landbouw; Die beweerde dat er op een dag voor kaas geen koe meer nodig zou zijn, we zouden zelf direct met gras aan de slag gaan. Waarop Klootwijk een pluk ervan in een mengbeker maalt.


Maaien we straks weilanden voor een plakje jong belegen? Wordt de mens een koe? Uh nee bedankt. Maar dat je voor kaas maken geen koe nodig hebt, dat kan ik beamen. Met cashewnoten, citroensap en edelgistvlokken maak je in een handomdraai heerlijke veganistische kaas. De structuur lijkt iets op hüttenkäse. Lekker op een toastje, als dip voor rauwe groenten, door de salade of op een pizza.

Vegan cashew cheese dip 11 - kopie

Je hebt nodig:

♦ 1 cup geweekte cashewnoten (laat deze minstens een nacht weken) ♦ 1/2 cup water ♦ 1/4 cup edelgistvlokken ♦ sap van 1/2 citroen ♦ 1 knoflookteen ♦ Peper en zout

Bereiding:

Laat de cashewnoten een nacht weken in water. De volgende dag spoel je de cashewnoten om en laat je ze uitlekken. Doe ze vervolgens in de keukenmachine met 1/4 cup water, knoflook, citroensap en de edelgistvlokken. Mix dit tot een glad mengsel. Voeg al draaiende de andere 1/4 cup water toe. Maak op smaak met wat peper en zout. Als het mengsel nog wat te droog is voeg je nog wat water toe.


Bewaar het in de koelkast. Mijn ervaring is hoe langer je de smaken laat intrekken hoe beter deze tot zijn recht komen. Het is dus aan te raden om deze kaas minimaal een dag van te voren te maken.


Wil je het kaziger hebben? Voeg dan in voorgaand recept 1/4 cup water minder toe. Laat de cashewkaas een paar uur uitdruipen op een kaasdoek. Deze krijgt dan een vastere structuur. Vervolgens laat je het in de kaasdoek gewikkeld een nachtje in de koelkast liggen. De volgende dag haal je het uit de kaasdoek, het is nu een stevigere bal. Leg de bal in een ovenschaal en laat deze een uur op 90 graden bakken. Zo krijgt de kaas een stevigere korst zonder aan te branden. Lekker om er warm van te snoepen, of je laat hem eerst afkoelen.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page