Dit recept wil ik jullie absoluut niet onthouden. Dit is werkelijk waar een fantastisch recept voor glutenvrij brood. Want wees eens eerlijk… Glutenvrij brood is gewoon niet te eten. Tenzij je het roostert. Maar dan smaakt een broodje old skool hagelslag lang niet zo lekker. De eerste hap van dit brood was een euforisch moment! Eindelijk een brood dat ik niet hoefde te roosteren! Ik heb hem direct met een dikke laag kokosolie besmeert en er een fijngehakte Lovechock reep overheen gestrooid. Voor het ultieme broodje hagelslag 😉 Oh wat had ik dat gemist!
Voor dit brood gebruik ik een combinatie van teff- en havermeel. Maar ook aardappelzetmeel. Doordat teff glutenvrij is, kan er bij het bereiden van een brood geen goede broodstructuur gevormd worden. Dit werkt echter wel wanneer je er zetmeel aan toevoegt. Zetmeel heeft niet veel voedingswaarde maar het helpt om de meelmix bij elkaar te houden.
Teff is een unieke graansoort: hoog in ijzer, een goede bron van mineralen, ijzer en vezels én een uitstekende bron van essentiële aminozuren, vooral lysine. Voor mij reden genoeg om het te verwerken in mijn brood. Alleen vind ik teff een te overheersende smaak hebben. De donkere teff die ik gebruik heeft een soort van gronderige smaak. Niet erg lekker als je brood daar naar smaakt!
Daarom heb ik er voor gekozen één deel teffmeel te gebruiken en één deel havermeel. Ik was al groot fan van havermout en nu dus ook van havermeel. Mijn vader kwam laatst met een artikel aanzetten over havermeel. Van origine is dit een glutenvrij graan. Maar omdat het in Europa grotendeels wordt verwerkt met glutenhoudende granen is het zelden glutenvrij. Tenzij je het met een gecertificeerd glutenvrij logo koopt. Volgens dit artikel is uit onderzoeken (van Wageningen UR) gebleken dat met nieuwe technieken van haver smakelijk brood is te bakken, dat qua structuur en smaakbeleving tarwebrood benadert. (Bron: Akkerbouw – Teelt glutenvrije haver geeft kleine plus).
En dat kan ik beamen! De combinatie van teff- en havermeel pakte heel goed uit. Ook wanneer je het brood ontdooid nadat het ingevroren is geweest hoeft er geen broodrooster aan te pas komen. Wanneer ik er stroeve pindakaas opsmeer brokkelt het niet uit elkaar. Het is niet droog. Het is licht elastisch. Moet ik nog even doorgaan? 😉
De psylliumvezels, op basis van 100% vlozaad, maken het brood luchtiger en zijn een goede bron van vezels (net als het lijnzaad!). Het geeft het brood meer consistentie en zorgt ervoor dat het brood minder kruimelt. Daarnaast werkt het bevorderend voor de darmflora.
Ook heb ik gebruik gemaakt van Xanthaangom. Zelf ben ik hier eigenlijk niet zo’n fan van. Het is een gom dat onstaat door bacteriële fermentatie met behulp van een bepaalde bacterie uit suiker en melasse. In het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ valt dit E-nummer in de oranje categorie. Dit houdt in dat er nog weinig onderzoek naar gedaan is. Toch merk ik dat het bijna onmisbaar is voor glutenvrij brood. Door Xanthaangom neemt de elasticiteit van het brood toe. Omdat ik zelf niet heel veel brood eet heb ik er nu niet zoveel moeite mee om dit aan de ingrediënten toe te voegen.
Je hebt nodig voor 1 brood:
♦ 1 cup havermeel ♦ 1 cup teffmeel ♦ 1 cup aardappelzetmeel ♦ 3 el psylliumvezels (fiber husk) ♦ 1 tl xanthaangom
♦ 1 1/3 cup warm water (niet heet, maar handwarm) ♦ 1/4 cup kokosolie (vloeibaar) ♦ 1/4 cup honing ♦ 3 eieren, licht los geklopt (op kamertemperatuur) ♦ 1 1/2 tl broodzout ♦ 2 el fijngemalen lijnzaad
♦ 1 zakje droge gist
Bereiding:
Zeef de eerste zes ingrediënten boven een kom en meng het goed door elkaar. Zet dit opzij.
Meng het water, de kokosolie, honing, eieren, zout en de fijngemalen lijnzaad in het bakblik van de broodbakmachine. Stort de droge ingrediënten hier bovenop. Maak bovenop de berg een kuiltje en doe hierin de gist.
Plaats het bakblik in de broodbakmachine en stel je programma in. Ik gebruikte een glutenvrij programma van 1 uur en 55 minuten. Dit programma bestaat uit een kneedproces van 15 minuten, dan laat hij het brood 40 minuten rijzen en vervolgens 50 minuten bakken.
Tijdens het kneedproces kun je een handje helpen door de restanten die aan de randen blijven kleven met een rubberen spatel naar beneden te duwen. Zodat ook dit goed mee wordt genomen.
Zodra de bakmachine aangeeft dat het brood klaar is haal je hem uit het bakblik. Het brood laat je (volledig!) afkoelen op een rek alvorens je hem aansnijdt. Ik krijg uit dit brood ongeveer 15 sneetjes die qua grootte vergelijkbaar zijn met ‘gangbaar’ brood.
Voor het ultieme broodje hagelslag hak je een Lovechock in stukjes. Succes gegarandeerd 😉 Eetsmakelijk!
Comments