Dit recept komt uit het suikervrije bakboek ´Goed Zoet´. Dit boek staat vol heerlijke recepten vrij van geraffineerde suikers. Hier kwam ik het recept van deze heerlijk frisse en verrassende citroen kokostaart tegen. Met een geheim ingrediënt… Bloemkool! Nee. Geen grapje.
Waar een groot gedeelte van mijn recepten gebaseerd is op noten is dit taartje vrij van noten. Het basis ingrediënt is bloemkool. Ik wordt een steeds groter fan van bloemkool. Hoezo saai? Ik maakte eerder ook al een pizza op basis van bloemkool. En nu dit taartje.
Ik heb het aan mijn familie laten proeven zonder te vermelden wat erin zat en ze vonden hem allemaal héérlijk!! Nadat ik ze had gevraagd of ze konden raden waar de taart uit bestond kwamen ze niet verder dan citroen en kokos. Het hoofdingrediënt konden ze niet raden! En ze veranderden niet van mening nadat ze hoorde dat ze bloemkooltaart hadden gegeten 😉
Voor de foto kon ik nog net twee stukjes redden.
Je kunt de bodem bakken in de oven of er een rauwe bodem van maken. Ik heb de bodem gebakken en dat resulteerde in een krokante bodem die heel goed combineert met de friszure vulling. Er lekte bij mij wel olie uit de springvorm op de bodem van de oven. Om dit te voorkomen kun je de springvorm op een bakplaat plaatsen in plaats van op een rooster. Of gebruik een bakvorm die uit één deel bestaat. Je kunt ook voor een rauwe bodem gaan!
Je hebt nodig
Voor de bodem ♦ 150 gram zonnebloempitten ♦ 60 gram kokosbloesemsuiker (ik gebruikte 2 eetlepels) ♦ 100 gram kokosolie ♦ Snufje zeezout
Voor de vulling ♦ 400 gram bloemkool, kort gestoomd ♦ rasp en sap van 1 biologische citroen ♦ 225 gram rijststroop* ♦ Merg van een half vanillestokje ♦ 120 gram santen in blokvorm of kokoscreme (te koop bij de biologische winkel of toko) ♦ 3 gram agar agar (ongeveer 1 theelepel)
Voor de topping ♦ 150 gram rijsstroop* ♦ rasp en sap van 3 biologische citroenen ♦ 6 gram agar agar (ongeveer twee theelepels)
Ik heb de rijststroop vervangen voor rauwe honing. Ik ben een zoetekauw maar de hoeveelheden in dit recept heb ik flink verlaagd. Mede doordat mijn pot met honing bijna leeg was 😉 Voor de topping heb ik twee eetlepels honing gebruikt en in de vulling het laatste beetje uit de pot geschraapt. Dat kwam neer op ongeveer vier eetlepels honing. Je zou wat meer vanille toe kunnen voegen. Dit resulteerde in een fris zure taart. Hou je meer van zoet dan zou je meer zoetstof toe kunnen voegen.
Bereiding
Bodem Verwarm de oven voor op 170 graden (als je voor de rauwe bodem gaat laat je deze stap achterwegen). Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in. Doe de zonnebloempitten in de keukenmachine en laat kort draaien. Smelt de kokosolie au-bain-marie. Pak intussen een grote kom en meng daarin de vermalen zonnebloempitten, kokosbloesemsuiker en zout.
Roer de gesmolten olie erdoor giet het mengsel in de springvorm. Druk goed aan en zet 10 tot 15 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Laat daarna afkoelen. Voor de rauwe bodem plaats je de springvorm in de koelkast in plaats van de oven. Laat deze dan hard worden.
Vulling Doe de bloemkool samen met de citroenrasp en -sap (van 1 citroen), de rijststroop of honing en het vanillemerg in de keukenmachine. Smelt de kokoscrème au-bain-marie tot hij vloeibaar is. Voeg dit ook toe aan het mengsel in de keukenmachine en laat draaien. Schraap af en toe de inhoud van de randen naar beneden tot je een egale massa heb
Doe 100 ml water in een kleine steelpan en los hier 3 gram agar agar in op. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook. Schep intussen het bloemkoolmengsel in een ruime pan en verwarm op laag vuur. Het hoeft niet te koken, maar moet wel iets warmer worden dan 35 graden. Dat is de temperatuur waarbij de agar agar stolt.
Als de agar agar vloeistof drie minuten heeft gekookt is het nog vloeibaar, maar zal het opstijven wanneer het afkoelt. Na drie minuten koken kun je het onder voortdurend roeren door het bloemkoolmengsel mengen.
Schenk het mengsel daarna direct op de (afgekoelde) bodem en strijk de bovenkant glad. Laat afkoelen op het aanrecht en zet de taart daarna in de koelkast om op te stijven.
Topping Snijd het rasp van de overige 3 citroenen tot fijne flinters. Meet het citroensap in een maatbeker en vul het sap aan met water tot je 150 ml vloeistof hebt. Doe het citroenwater en de citroenflinters in een pan en los 2 theelepels agar agar op in het vocht. Breng dit mengsel samen met de rijststroop of honing aan de kook en laat het drie minuten koken.
Haal de pan van het vuur terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel over in een steelpannetje of maatbeker waarmee je goed kunt gieten. Haal na ongeveer een minuut afkoelen de springvorm uit de koelkast en zet hem op een rechte ondergrond.
Giet het citroenmengsel erop. Verdeel het direct over de bovenkant van de taart. Zodra er geen damp meer vanaf komt kun je de taart weer in de koelkast zetten om verder op te stijven. Na ongeveer 2 uur is de taart klaar om aan te snijden! Enjoy!
Comentários