top of page

Asperges met Hollandaise saus (zonder boter)

Hollandaise saus zonder boter

Jaa ze zijn er weer! Het aspergeseizoen is in volle gang! Het enige wat jammer is dat het aspergeseizoen maar zo kort is, namelijk iets meer dan twee maanden. Daarom geniet ik er nu ook met volle teugen van! Bij de witte asperges eet ik graag een homemade saus. De klassieke asperges worden geserveerd met een Hollandaisesaus, ook wel bekend als de botersaus. Maar wist je dat je Hollandaisesaus ook heel goed kunt maken zonder boter! In plaats van boter maak ik gebruik van kokosolie.

asperges hollandaise saus zonder boter

Voor 2 personen heb je nodig

♦ 500 gram à 1 kilo asperges (ik ga meestal uit van 4 flinke asperges per persoon) ♦ 1 eetlepel citroensap ♦ Snufje Keltisch zeezout

♦ 5 eidooiers ♦ 2 eetlepels citroensap ♦ 2 eetlepels witte-wijnazijn ♦ 100 gram kokosolie ♦ Keltisch zeezout en peper

♦ 125 gram gerookte zalm ♦ 2 gekookte eieren ♦ Peterselie

♦ Lekker met zoete aardappel

Bereiding

Snij de taaie uiteinden van de asperges. Schil ze met een dunschiller van net onder het kopje naar beneden, niet te zuinig. Bewaar ze in koud water met wat citroensap, tegen het verkleuren.


Doe alle schillen met ruim kokend water en wat zout in een pan en breng aan de kook. Laat een kwartiertje trekken. Verwijder de schillen en leg de asperges in het geurige water. Kook ze 10 minuten op zacht vuur (deksel erop), zet het vuur uit en laat ze nog 10 minuten nagaren tot ze mooi zacht zijn.


Kook ondertussen de eieren. Pel deze en hak ze in stukjes. Hak vervolgens ook de peterselie fijn en snij de zalm in stukjes. Zet opzij.


Voor de saus: klop de eidooiers 1 minuut met zout en peper in de blender. Verhit het citroensap en de azijn samen in een steelpan. Giet het hete vloeistof in een klein straaltje in de machine terwijl hij draait. Zet weer uit. Laat in dezelfde steelpan de kokosolie net aan vloeibaar worden. Laat het niet te heet worden want dan gaat de saus schiften! Zet de machine weer aan en giet de kokosolie in een dun straaltje naar binnen tot het een mooi dikke saus wordt. Proef op zout en peper.


Serveer de asperges direct met de hollandaise saus en bestrooi met zalm, ei en peterselie. Enjoy!

asperges hollandaise saus zonder boter

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page