top of page

Kaneelbroodjes met karamelvulling en vanille glazuur (RAW)

Bij de Ikea liggen in het vriesvak van die kaneelbroodjes om in de oven af te bakken. Een klein broodje met een heerlijke smeuïge en stroperige kaneelvulling…om je vingers bij af te likken! Naast chocolade (en vele andere voedingsmiddelen) mijn grote zwakke plek. Laatst was ik de vrieskist aan het doorwerken. Letterlijk doorwerken, want de vrieskist ligt vrijwel het hele jaar door volgestouwd met groente en fruit uit de tuin en uiteraard mijn baksels. Daar stuitte ik onverhoopt op een zak met deze kaneelbroodjes. Een gebeurtenis die associaties opriep met uitslaap zondagen en winterse taferelen.

Kaneelbroodjes

Het glazuur is optioneel maar voor de volledige kaneelbroodjes ervaring zeker aan te raden.

Nodig:

Deeg ♦ 3/4 cup pompoenpitten ♦ 3/4 cup boekweitgrutten ♦ 1/4 cup dadels ♦ 1 (grote) el tahin ♦ 1 tl vanille ♦ 1 el water ♦ Snuf kaneel


Vulling ♦ 1/2 cup dadels ♦ 1/4 cup water ♦ 2 el kaneel ♦ 1 el kokosolie ♦ 1/4 tl zout ♦ rozijnen en pecannoten (optioneel)


Glazuur ♦ 3 el kokosolie ♦ 1 tl vanille ♦ 1 el rauwe honing ♦ 1 el kokosmelk

Bereiding: Maal de pompoenzaden in een keukenmachine tot het zich een meel vormt van grove structuur. Voeg vervolgens de boekweitgrutten toe en maal nogmaals. Voeg nu de dadels, tahin, vanille, water en kaneel toe en laat de keukenmachine draaien tot het mengsel aan elkaar begint te plakken. Haal het deeg uit de keukenmachine en plaats het tussen twee vellen bakpapier. Rol het deeg met behulp van een deegroller uit tot een vierkant van ongeveer 20 bij 20 cm met een dikte van ca. 1/4-1/2 cm. Haal de bovenste laag bakpapier eraf en zet de plakkaat opzij in de koelkast.


Voor de vulling pureer je de dadels met het water, kaneel, kokosolie en zout tot een dikke pasta. Dit kan in de keukenmachine of met de staafmixer. Verspreid dit gelijkmatig over het deeg en bestrooi optioneel met rozijnen en gehakte pecannoten. Vervolgens rol je het deeg op. Om te voorkomen dat het deeg gemakkelijk scheurt kun je het beste het deeg van te voren in repen snijden. Vervolgens rol je elke reep voorzichtig op. Zet de rollen voor een half uur in de koelkast.


Voor het glazuur moet de kokosolie vloeibaar zijn. Kokosolie wordt al vloeibaar bij 25 C, je kunt een kom met kokosolie en in een kom met warm water plaatsen (soort van au bain-marie alleen blijft het gebruik van het fornuis achterwege).


Meng de vloeibare kokosolie met de vanille, zoetstof, kokosmelk tot het een gladde substantie is. Nu komt het lastige gedeelte want het glazuur moet niet te vloeibaar zijn, je moet het iets harder laten worden. Maar ook weer niet te hard! Het moet een soort van druiperig substantie zijn die je over de kaneelrollen drapeert. Doordat de rollen gekoeld zijn in de koelkast zal je glazuur stollen.


In de koelkast blijven ze zeker wel een week goed. Als ze dat al halen..om je vingers erbij af te likken 😉

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page