Ik ben superfoods gaan gebruiken in de periode dat ik flinke tekorten had opgelopen en deze disbalans wilde herstellen. Maar waarom dan superfoods en niet gewoon extra groenten en fruit met aanvulling van voedingssupplementen? En wat zijn Superfoods nou eigenlijk?
Superfoods zijn natuurlijk voedingsmiddelen die buitengewone hoeveelheden voedingsstoffen bevatten, zoals: proteïne, mineralen, vitaminen, enzymen, antioxidanten, polysachariden, essentiële vetzuren en aminozuren. Daarnaast zijn ze ook nog eens totaal vrij van pesticiden, chemicaliën en (groei)hormonen!
De meeste voedingsmiddelen hebben 2 of 3 bijzondere eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid. Wanneer een voedingsmiddel 12 of meer positieve eigenschappen heeft voor je gezondheid valt het onder de categorie superfood.
Genoemde voedingstoffen zijn erg belangrijk voor ons functioneren, maar zijn tegenwoordig nog amper te vinden in onze ‘normale’ voeding. Dit verklaart dan ook grotendeels waarom superfoods nu zo in opkomst zijn. Ze zijn namelijk de perfecte manier om de tekorten en een disbalans, die in je lichaam ontstaan zijn door ‘leeg’ voedsel of andere oorzaken (zoals mijn glutenintolerantie), te herstellen. Het zijn eigenlijk gewoon gezonde producten die altijd al gezond zijn geweest, maar waar we nu pas weet van hebben. Deze producten komen uit andere landen en zijn nu een enorme hype in het Westen geworden. Persoonlijk vind ik sommige ‘superfoods’ -of liever gezegd powerfoods- een fijne aanvulling op mijn huidige eetpatroon.
Maar we mogen de powerfoods van eigen bodem niet vergeten! Denk aan boerenkool, blauwe bessen, lijnzaad… Maar ach een beetje variatie is wel lekker toch?
Eén van de powerfoods die ik wel met regelmaat gebruik is hennepzaad.
Hennepzaad bevat grote hoeveelheden gezonde vetten, proteïne en koolhydraten. Het is een voedingsmiddel dat op een duurzame manier verbouwd wordt en het is goed voor het lichaam. Het bevat daarnaast alle essentiële aminozuren en essentiële vetzuren voor een gezond menselijk lichaam. De onverzadigde vetzuren in dit superzaad houden vaten, gewrichten, huid en geheugen in topconditie. De complete eiwitten dragen bij aan spieropbouw, ons uithoudingsvermogen, stabiele bloedsuikerspiegel, wondgenezing, natuurlijke reiniging van het lichaam en sterke botten. Daarmee is het een perfect product voor sporters en actieve mensen. Hennepzaad bevat ook gamma-linoleenzuur en een groot aantal mineralen: calcium, fosfor, kalium, magnesium, silica, zink, vitamine B1, B2, B3, B6, C en E.
Zo kocht ik in het begin van mijn Powerfoodcarrière heel enthousiast hennepzaad. Bij thuiskomst maakte ik een smoothie en strooide daar rijkelijk het hennepzaad overheen. Bij de eerst hap kraakte en knarste het tussen mijn tanden. Alsof ik schelpen aan het verbrijzelen was.
Dit kon niet kloppen..
Wat bleek (dat wist ik toen nog niet) je hebt gepelde hennepzaad en ongepelde hennepzaad. Je kunst vast al raden dat ik ongepelde hennepzaad aan het wegkauwen was. Ik schafte gepelde hennepzaad aan en de ongepelde variant verdween achter in de voorraadkast.
Laatst stuitte ik bij een gezondheidswinkel op hennepmelk. Ik gebruik voor smoothies en andere gerechten waar melk in moet plantaardige melk, zoals amandel-, rijst- of kokosmelk. Hennepmelk kende ik nog niet en dit leek mij een mooi experimentje voor de ongepelde hennepzaden die ik nog had staan. Door de volle nootachtige smaak is het een ideaal product om melk van te maken.
Je hebt nog voor 1 groot glas:
♥ 250 ml water ♥ 3 el ongepeld hennepzaad
That’s all!
Een lekkere variatie op de basis hennepmelk is deze chia versie:
♥ 250 ml water ♥ 3 eetlepel ongepeld hennepzaad ♥ 2 dadels ♥ 1/2 theelepel kaneel ♥ 1/2 theelepel vanille extract of poeder ♥ Snufje gemalen kruidnagel ♥ Snufje nootmuskaat
Bereiding
Hennepmelk maak je door de hennepzaden met water in een blender te blenden. Afhankelijk van wat je zelf lekker vindt kun je meer water of meer hennepzaad toevoegen. Hoe meer zaad, hoe sterker de smaak.
Experimenteer wat goed voor jou werkt. Tijdens het blenden ontstaat er een romige witte melk. Niet zomaar melk! Maar een bron van héél véél eiwitten, mineralen, vitaminen en alle drie de omega vetzuren in de goede verhoudingen.
Pure hennepmelk kan wat apart en flauw zijn van smaak. Je kunt het op smaak brengen door tijdens het blenden wat honing, vanille extract, dadels, Keltisch zeezout, of iets anders naar smaak toe te voegen.
Probeer eens de chia versie. Of voeg cacao toe voor een lekkere chocolademelk!
Wanneer je net zoals ik ongepeld hennepzaad hebt gebruikt is het verstandig om de melk eerst door een zeefzak of een kaasdoek (theedoek volstaat ook) te gieten voordat je het nuttigt.
Klaar is je glas supergezonde melk!
Comentários