top of page

Carrot Cake Bites (rauwe worteltjestaart, vies hé?) (RAW)

Ik kan mijn eerste herinnering nog goed voor de geest halen toen ik kennismaakte met worteltjestaart. Ik gruwelde van het idee van worteltjes…..in mijn taart. Maar bij de eerste hap was ik al verkocht. Dit werd mijn nieuwe absolute favoriet. Maar aan mijn affaire met de worteltjestaart kwam abrupt een einde toen een glutenintolerantie werd vastgesteld. Sindsdien heb ik mijzelf menig keren de keuken in gestort om zo’n overheerlijke worteltjestaart te maken. Maar zo lekker als die van toen, daar kwam de glutenvrije variant niet bij in de buurt. Bij lange na niet…Tot die ene keer…

carrot-cake

Mijn ouders verbouwen thuis eigen groenten. Niets is lekkerder dan groenten uit eigen tuin (ik spreek uit ervaring)! Zo ook: worteltjes. Al knagend aan een wortel (rauw vind ik ze het lekkerst) laaide mijn verlangen naar de heerlijke taart weer op en zo was het idee geboren! Rauwe worteltjestaart! Deze zoete taart smaakt heel puur en de rauwe frosting in plaats van cream cheese maakt hem helemaal af. Wie op zoek is naar een lekker toetje, tussendoortje of gewoon als ontbijt.. Maak deze dan! Het recept is raw, vrij van geraffineerde suikers en verder vegan (mits je de honing vervangt voor bijvoorbeeld ahornsiroop), glutenvrij, tarwevrij en zuivelvrij!Je hebt nodig:

Taart

♦ 2 1/2 cup geraspte wortelen*

♦ 1 cup walnoten

♦ 1 cup medjoul dadels

♦ 1/2 cup geraspte kokos

♦ 3/4 eetlepel kaneel

♦ Peper en zout

* Je kunt hiervoor ook heel goed het overgebleven pulp uit je slowjuicer of sapcentrifuge gebruiken!


Frosting

♦ 1 cup geweekte cashewnoten

♦ 1/2 cup kokosolie

♦ 5 eetlepels verse sinaasappelsap

♦ 1 eetlepel rauwe honing

♦ 1 vanillestokje, uitgeschraapt


Extra ♦ Walnoten ♦ Kaneel ♦ Nootmuskaat

Bereiding:

Je kunt de wortelen raspen, maar dit is ten eerste veel werk en ten tweede is in dit recept een fijne textuur juist lekkerder. Daarom heb ik de methode voor luie mensen bedacht: wortelen fijnmalen in de keukenmachine. Niet te fijn natuurlijk, maar precies tot je mooie -niet te grove- stukjes wortel hebt. Zet ze in een kom opzij. Of gebruik het overgebleven wortelpulp uit je slowjuicer/sapcentrifuge.


Vervolgens maal je in de keukenmachine de walnoten en dadels tot het een beetje aan elkaar begint te plakken. Let op! Maal ook dit niet te fijn, er moeten nog wel stukjes in zitten zodat het geheel een bite heeft.


Voeg de geraspte kokos, kaneel, (nootmuskaat kun je optioneel toevoegen, ik ben er zelf nooit zo’n fan van geweest) snufje zout en peper en meng het kort. Voeg tenslotte de geraspte wortelen toe en meng nogmaals totdat het goed gemengd is.


Dit geheel plaats je in een met bakpapier beklede vierkante blik/vorm, of een gelijkwaardig formaat. Zorg ervoor dat het bakpapier over de randen hangt. Zet het een paar uur in de vriezer zodat je het zich kan ‘vormen’ voordat je de frosting erop stort.


Voor de frosting is het belangrijk dat je de cashewnoten een nacht laat weken. Ze worden dan zachter waardoor je ze tot een mooie crème kan mixen. Bedenk je dat te laat -net zoals ik meestal- dan kun je ze een paar uur weken in gekookt water. Dat werkt op zich ook prima! Heb je wel je voorbereidende werk gedaan dan kun je nu verder gaan met het uitlekken van de cashewnoten en spoel ze af in schoon water.


Doe ze samen met de kokosolie, sinaasappelsap, ahorn en het vanillestokje in de keukenmachine. Blend dit ZEER GOED. Afhankelijk van je keukenmachine zal je ongeveer 10 minuten moeten blenden. Maar geloof me, het is het waard. Echt.


Schraap de zijkanten regelmatig naar beneden zodat alles wordt meegenomen. Wanneer de frosting ‘smooth’ is schep je deze op de gekoelde taart en strijk je de bovenkant glad. Plaats het geheel nogmaals 2 uur in de vriezer.


Ik bewaar de worteltjestaart in de vriezer omdat ik thuis samen met mijn moeder de enige ben die hem eet en anders ben ik bang dat we er ons in één dag door heen werken 😉 Vrees jij hier niet voor of heb je een stel grote eters thuis, je kan de taart ook prima in de koelkast bewaren.


Bewaar je hem wel in de vriezer haal het blik/bakvorm voor het serveren uit de vriezer en verwijder de taart uit de vorm middels het overhangende bakpapier. Laat even 10 minuutjes staan, vervolgens kan je hem gemakkelijk met een een heet mes aansnijden. Versier met kaneel en de walnoten. Laat nog eens 15 minuten extra ontdooien, dan is hij klaar om te serveren. Enjoy!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page