Cups enzo

Let’s talk about cups. En nee, dan doel ik niet op je behamaat. Ik krijg de laatste tijd veel vragen over de ‘cups’ die ik in mijn recepten gebruik. Letterlijk vertaald betekent dit kopjes. Dan rest voor velen de vraag: wat voor kopjes? Zijn dit flinke theemokken of van die witte plastic koffiebekertjes die je bij automaten tegenkomt? Degene die deze vragen stellen verkeren in onwetendheid dat ze mij enigszins vermaken. Maar ik moet bekennen dat ik ook één van hen ben geweest. Voorheen surfte ik met een grote boog om Engelstalige recepten heen. Die cups vond ik maar onhandig.

Maar wat zijn cups nou?

Cups zijn maateenheden die ze gebruiken in Engeland en Amerika, zoals wij gebruik maken van grammen, liters en alle afgeleiden daarvan. Wij wegen onze ingrediënten af op een weegschaal en meten vocht met behulp van een maatbeker. Bij cups heb je geen weegschaal of maatbeker nodig. Het zijn tools waarmee je de ingrediënten ‘afmeet’.

In een Nederlands recept wordt gevraagd om 100 gram van ingrediënt X, wat je tot de korrel exact kan wegen. Terwijl in een Engelstalige recepten gevraagd wordt om een 1/2 cup van ingrediënt X. Het leek mij dan ook dat dit veel minder nauwkeurig was dan het afwegen op een weegschaal. En daarnaast vond ik het omrekenen van cups naar grammen gewoon gedoe. Want 1 cup is niet standaard bij ieder ingrediënt één en hetzelfde gewicht. Oftewel: 1 cup dadels weegt niet evenveel als 1 cup meel. Hoeveel gram er in een cup gaat is dus afhankelijk van de dichtheid van het ingrediënt dat je gebruikt.

Maar waarom dan toch cups?

Toen ik voor mijn gezondheid gezonder ging eten struinde ik het internet af naar recepten die binnen mijn dieetwensen vielen. Ik stuitte steeds weer op Engelstalige recepten waar dus gebruik werd gemaakt van cups. Toen ik in de Dille & Kamille tegen een setje cups aanliep, twijfelde ik ook geen moment en nam ik ze mee. Een koopje waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds erg blij mee ben. Er staan op het internet genoeg omrekentabellen zoals deze op de site van Culy. Maar doordat ik steeds meer gebruik ging maken van cups vond ik het telkens maar weer moeten omrekenen naar grammen en milliliters een hoop gedoe.

Sinds ik mijn eigen recepten creëer kan ik helemaal niet meer zonder de cups. Ik ben visueel ingesteld. Wanneer ik bijvoorbeeld 1 cup van ingrediënt X gebruik dan kan ik aan de hand van de cups beter inschatten hoeveel ik nodig heb van de andere ingrediënten. Ook met bestaande recepten kan ik een beter beeld scheppen hoeveel nodig is van ingrediënt X als er staat 1 cup, dan wanneer er staat 100 gram.

De exacte maten

De meest voorkomende standaardmaten zijn 1 cup, 1/2 cup, 1/3 cup en 1/4 cup. Dit zijn dan ook de waarden waar ik het meest gebruik van maak. Heb je 2/3 cup nodig dan schep je dus twee keer je schepje van 1/3 vol. Bakken, het is net wiskunde 😉

  • 1 cup         250 ml
  • 1/2 cup     125 ml
  • 1/3 cup       85 ml
  • 1/4 cup       60 ml

Dit is een richtlijn, er zijn ook veel cups waarbij 1 cup 225 ml is en zo de rest afgeleid daarvan. Let op! Dit zijn milliliters, geen grammen. Vaak hebben maatbekers ook een cup-aanduiding. Mocht je hier allemaal niet over beschikken dan kun je natuurlijk gebruik maken van dit omrekentabel.

Eigenlijk zijn cups gewoon maatscheppen en als je een fervent keukenprins(esje) bent dan raad ik je zeker aan om een setje aan te schaffen! Superhandig en niet duur. Hieronder heb ik een aantal leuke suggesties voor jullie geplaatst 🙂

 

wat zijn cups

1. Set van 4 maatpannetjes, roestvrij staal van Dille & Kamille
2. 3-delige maatbekerset van aardewerk, Kookpunt.nl
3. Maatschep van de Albert Heijn
4. Matryoshka cups en tevens voorraaddoosjes van Bol.com
5. Kleurige Kitchencraft Maatlepels van Bol.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook