Pesto (zonder kaas)

Pesto edelgist 9

Ik vind pesto heerlijk. Op een wrap, een tosti, door de tomatensoep, of pasta. Het is echt een veelzijdige smaakmaker. Het liefst maak ik de pesto zelf. Maar het is vaak oh zo makkelijk om een potje mee te nemen, opendraaien en tadááá je hebt pesto. En het is een stuk goedkoper. Toch?

Pesto edelgist 8

Pesto heeft vijf basis ingrediënten: basilicum, pijnboompitjes, pecorino (harde Italiaanse schapenkaas), goede kwaliteit olijfolie en knoflook. De meeste van deze ingrediënten zijn niet goedkoop, dan is zo’n kant-en-klaar potje een stuk voordeliger. De pesto uit de supermarkt bevat echter vaak andere dingen die er helemaal niet in horen, zoals cashewnoten (een goedkopere vervanger van pijnboompitten), aardappel, smaakversterkers, aroma’s, zonnebloemolie of zelfs yoghurt.
Pesto edelgist 23Zelf pesto maken eigenlijk heel makkelijk en natuurlijk veel lekkerder dan de kant-en-klare pesto uit de supermarkt. Bijna net zo makkelijk als een potje uit de supermarkt opendraaien. Je moet er alleen de juiste ingrediënten voor in huis halen. In plaats van Pecorino of Parmezaanse kaas heb ik gebruik gemaakt van edelgistvlokken. Edelgistvlokken zorgen voor de kazige (ik weet niet of het een woord is, maar het klinkt wel lekker) smaak. De meeste harde kazen, zoals Parmezaanse kaas, zijn lactosevrij. Dit komt doordat de lactose tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken. Dit maakt dat dit soort kazen geschikt zijn voor lactose-intoleranten. Heb je een koemelkallergie of -intolerantie dan is deze kaas echter niet geschikt. Maar niet getreurd, in deze pesto komt geen kaas aan te pas!

Pesto edelgist 17

 

Je hebt nodig:

50 gram pijnboompitten
1 knoflookteen
20 gram edelgistvlokken
1 bosje basilicum (circa 25 gram)
75-100 ml olijfolie
Peper en Keltisch zeezout

 

Bereiding:

Rooster de pijnboompitten in een droge, hete koekenpan. Pureer de pijnboompitten vervolgens met het teentje knoflook en de edelgistvlokken. Voeg de basilicum toe en pureer deze even kort mee. Giet er in een straaltje de olijfolie bij en meng zodat de pesto nog een beetje korrelig is (blend hem niet tè glad). Breng op smaak met peper en zout. Lekker bij vlees, kip, pasta, salade, tosti’s… Enjoy!

Pesto edelgist 25

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook