REVIEW | Yoga & Detox Weekend

Detoxen staat al een behoorlijke tijd op mijn to-do-list en eindelijk is het er van gekomen! Er zijn zoveel verschillende meningen over detoxen, de één vindt het klinkklare onzin en de andere zweert erbij. Om hier een eigen visie over te vormen vond ik het tijd om zelf een detox te ervaren. Ik zag het niet zitten om thuis zomaar wat te gaan doen, liever volg ik een kuur met begeleiding. En laat mijn favoriete yoga adres Elements Enkhuizen een detox weekend aanbieden in combinatie met yoga. Love the combo!

_MG_1199

♥♥♥

Waarom detoxen?

Onder detox wordt kort gezegd ‘ontgiften’ verstaan. Ontgiften is jezelf ontdoen van de toxines die in je lichaam zijn opgestapeld. De oorzaak hiervan is niet alleen ongezonde voeding. Ook stress, medicijnen, roken, alcohol, chemicaliën, onverwerkte emoties en straling (mobieltjes, wifi etc.) kunnen zich in de vorm van gifstoffen opslaan in je lichaam. Door te detoxen voer je deze gifstoffen af waardoor je fitter wordt én voelt. Tijdens het dieet krijgt je spijsverteringsstelsel rust, waardoor je organen zich kunnen focussen om alle afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Dit kun je op verschillende manieren doen.

Gerichte voedingskeuzes, door bijvoorbeeld ‘alkalisch’ (basisch) te eten wordt hier vaak voor ingezet. Dit houdt in dat je zo min mogelijk zuurvormende voedingsstoffen tot je neemt. Maar je kunt ook detoxen door het ondergaan van klysma’s (het minst prettigst lijkt mij!), reinigingskuren ondersteund met supplementen, meditaties of een sapkuur. De vorm die ik heb gedaan is een sapkuur.

♥♥♥

Detox door sapvasten

Sapkuren kunnen best heftig zijn, vooral als je niet gewend bent om heel gezond te eten en drinken. Gedurende zo’n kuur drink je alleen kruidenthee, water en sappen op basis van fruit en groente. Een dergelijke kuur moet je niet te lang volgen – vooral als je een heftige baan hebt. Je komt ze tegen van 2 tot wel 10 dagen. Langere sapkuren worden zelfs afgeraden. De lever neemt de giftige stoffen op uit het bloed en maakt ze onschadelijk. Om goed te functioneren is het van groot belang dat de lever de juiste voeding krijgt om deze taken goed te kunnen uitvoeren, daartoe behoren ook de goede vetzuren en eiwitten, legt Arenda van Elements Enkhuizen mij uit. Sap bevat lang niet alle voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Het bevat zeker veel gezonde voedingsstoffen, maar mist toch nog belangrijke vetten en eiwitten. 2 tot max. 3 dagen sapvasten is voldoende.

♥♥♥

Waarom yoga en detox?

De lever reguleert de evenwichtige verdeling van energie over het lichaam. Veel lichamelijke klachten hebben hun oorzaak in een niet optimaal werkende lever en/of galblaas. Het niet goed kunnen verdragen van bepaald (vet) voedsel, spierkrampen, allergieën, hoofdpijn en ontstekingen zijn een aantal voorbeelden. Het lichaam reinigen door te sapvasten in combinatie met yoga en meditatie zorgen ervoor dat de lever de rust en de vrijheid krijgt om weer optimaal te functioneren. Yoga ondersteunt het reinigingsproces doordat de verschillende yogahoudingen de organen stimuleren, zorgen voor een betere doorbloeding, het zenuwstelsel activeren en afvalstoffen beter vrijmaken en afvoeren. Ook speelt een goede ademhaling een belangrijke rol bij het bevorderen van ontgifting. Een goede ademhaling zorgt voor reiniging van het ademhalingsstelsel en stimuleert de organen van de spijsvertering.

_MG_1216

♥♥♥

Afbouwen

Je kunt niet zomaar van de ene op de andere dag besluiten dat je een sapkuur gaat volgen. Je ondervindt het minste last van bijverschijnselen als je je goed voorbereid en in de aanloop naar de kuur je voeding afbouwt. Niet alleen lichamelijk, ook geestelijk moet je je hierop instellen. Aan de hand van een persoonlijk voedingsconsult wordt het weekend doorgenomen en ik krijg een handleiding mee naar huis met afbouw- en opbouwrichtlijnen. In 5 dagen bouw ik de voeding af. Dit houdt in dat bepaalde voedingsstoffen en andere (belastende) stoffen geschrapt worden om het lichaam voor te bereiden op het sapvasten. Om het afbouwen gemakkelijk te laten verlopen is het handig om het weekend ervoor al te matigen met koffie, zwarte thee, alcohol, suiker en E-nummers (vooral zoetstoffen en smaakversterkers) in de voeding. Appeltje eitje! 😉

Wanneer ik de laatste 5 dagen voor de kuur inga, wordt de voeding verder afgebouwd. In deze periode worden stapsgewijs voedingsmiddelen en dranken weglaten zoals brood, pasta, vlees en melkproducten. Ik mag wel volop vers fruit en groenten, rijst, quinoa, zoete aardappel, vis, ei, noten, pitten en zaden eten.

Het afbouwen valt mij niet zwaar, het is niet veel anders dan mijn huidige voedingspatroon. Alleen met het weglaten van chocolade heb ik ietsiepietsie moeite mee 😉 En de grote zak verse dadels van de markt – die ik vanaf dag 3 weg moest laten – knipoogt ook erg gemeen naar mij.

De laatste afbouwdag (vrijdag) is het de bedoeling dat ik het tussendoortje laat staan zodat mijn lichaam alvast kan wennen aan minder eetmomenten. Dat was een punt waarvan ik verwachtte dat ik er moeite mee zou hebben. Ik hecht veel waarde aan mijn tussendoortjes om mijn energie op peil te houden, ik eet dan ook iedere 2,5 á 3 uur. Het verbaast mij dan ook dat ik nergens last van heb en zelfs later lunch dan normaal. Ook de porties in het voorbeeldmenu die we hebben gekregen voor de laatste dag, zijn voor mij te groot, ik krijg lang niet alles op. Ik ben er klaar voor!

♥♥♥

Dag 1

Zaterdagochtend meld ik mij, samen met 7 andere gezellig dames, bij de locatie van Elements Enkhuizen. Daar krijgen we een warm welkom. Zodra we allemaal een plekje hebben gevonden op één van de yogamatten doen we na een kort praatje een voorstelrondje en het is leuk om ieder haar achtergrond, reden of motivatie te horen waarom zij meedoen aan dit detox-weekend. We krijgen onze eerste sap. Hmmm heerlijk! Groen, romig en vult goed. En dat mag ook wel, want de volgende sap krijgen we pas om 15 uur (oef als mij dat maar gaat lukken). Al nippend van ons drankje proberen we te raden welke groenten en fruitsoorten hier allemaal in zitten verwerkt. En dat zijn er een boel! Aansluitend geeft Arenda een yoga les met staande en zittende houdingen in het thema loslaten met als afsluiting een meditatie. Wat een goed begin van mijn dag! Vervolgens ben ik een paar uur ‘vrij’ en kan ik gaan en staan waar ik wil. Ik besluit om in de studio te blijven, zodat ik niet geteisterd kan worden door allerlei verleidingen.

_MG_1196 _MG_1218

Het is prachtig weer en laat de studio nou een fantastisch terras hebben met zitzakken waar – als je er eenmaal in zit – er niet meer uitkomt. Althans … alleen voor thee en de toilet. Geloof me, daar maak je veel gebruik van. Ik lees, zon, dut en klets ook heel wat af. Eén moment heb ik gedacht dat de honger om de hoek kwam kijken. Maar zo snel als het gevoel kwam was het ook weer verdwenen en voor ik het wist was het 15 uur.

We verzamelen onze binnen voor onze tweede sap en voor een interessante lezing over voeding en in balans zijn, gegeven door Arenda. De tweede sap is heerlijk pittig, echt een boost nadat je een lange tijd niets hebt gehad. We herhalen het ritueel van raad de ingrediënten. Hierdoor ben je veel bewuster bezig met wat je drinkt. Door het rustig te drinken en het nog eens door je mond te spoelen bereid je je verteringssysteem voor en vult het beter.

Het is nog steeds prachtig weer en we besluiten om buiten op het terras yoga te gaan doen. Dit keer een reinigende les met een meditatie over licht. Deze beleef ik intens door de zon die zo nu en dan door de wolken je gezicht letterlijk verlicht en verwarmd. Na de yoga krijgen we onze derde – en laatste sap. Het is tijd om naar huis te gaan, daar beland ik tussen van-eten-genietende-familieleden. Fijn, dat helpt. Om mijn hongergevoel -die een klein beetje om het hoekje begint te gluren- te onderdrukken, drink ik veel water en thee. Maar zodra mijn lieve familieleden een bakje met mijn favoriete notenmix vers van de markt op tafel zetten, loop ik even weg. Daarna gaat het weer prima! Over de hele dag voelde ik mij energiek en ontspannen en met dat gevoel sluit ik de dag af.

_MG_1225

Dag 2

Ik word vroeger wakker dan normaal, maar ben wel uitgeslapen. Ik drink veel water en thee voordat ik mij op locatie meld. We worden ontvangen met alweer een heerlijke sap gevolgd door een yogales met als thema kracht & moed. Direct na deze les ben ik als eerste aan de beurt voor de ontspanningsmassage verzorgd door Claudia Hartendorp van CH sportmassage . Deze kon je vrijblijvend bijboeken en je had de keuze uit een ontspanningsmassage of een voetreflexmassage, of beide. Aangezien ik gevoelige voetjes heb en ik niet zo snel mensen aan mijn voeten laat zitten, was de keus snel gemaakt. De ontspanningsmassage heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een heerlijk ontspannend karakter. De ritmische massagegrepen van Claudia hebben een kalmerend, aardend effect en bevordert het gevoel van welzijn. Na de massage voel ik mij helemaal als herboren.

Ook deze middag ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil. Weer kies ik ervoor om op locatie te blijven. Ik ben bang dat wanneer ik naar huis ga ik daar van alles ga doen, hier kan ik mij echt ontspannen zonder iets te moeten. De kuur gaat mij tot nu toe goed af. De sappen vullen goed, smaken heerlijk en ik heb geen hongergevoel. Rond de klok van 15 uur krijgen we onze tweede sap gevolgd door een yogales met dit keer het thema schoonheid. Uiteraard gevolgd door een meditatie. De sappen van vandaag zitten wat dichter op elkaar, want na de yoga krijgen we onze derde en tevens de laatste sap. Met deze laatste sap is het weekend ook afgesloten.

_MG_1229 10006433_718783544842349_1280523238373693858_n

Opbouwen

Als je wilt mag je er zelf nog een 3e dag toevoegen aan de detox. Ik wil niets liever, ik voel mij fit en energiek en wil deze trend graag doorzetten. Het werkt een soort van verslavend! Maar omdat ik die avond een pittige zaalvoetbalwedstrijd voor de boeg heb, wordt het mij afgeraden. ‘s Ochtends neem ik wel een sap en ‘s middags bouw ik mijn voeding langzaam weer op. Met de lunch neem ik soep en het diner volgt met rijst en groente. Het opbouwen is in principe hetzelfde als het afbouwen alleen dan in omgekeerde volgorde.

 

Het resultaat?

Twee dagen vliegen zo om. Maar wat was dit een goede ervaring, ik kan niet anders zeggen! Het weekend kwam voor mij precies op tijd. De week ervoor werd ik ziek en dat was voor mij een teken dat ik een stap terug moest nemen. De laatste tijd stoom ik maar door in sneltreinvaart en om mijzelf denken.. tja daar had ik niet echt tijd voor. Dit weekend was heerlijk en voor mij ook een belangrijke les. Even weg van alle drukte en alleen maar aandacht hebben voor je lichaam en geest. Alles was tot in de puntjes verzorgd zodat je je alleen maar hoefde te ontspannen en verder niks! De sappen werden de hele dag door vers voor je geperst, gejuiced en geblenderd. Ze smaakte heerlijk met ieder zijn eigen karakteristieke smaken en ontgiftende eigenschappen. En niet minder belangrijk: ze vulden ook goed.

Normaal gesproken ben ik ieder moment van de dag bezig met eten. Zonder twijfel mijn grootste hobby. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds ben ik aan het plannen wat ik ga eten, wat er in de (koel)kast opgemaakt moet worden en wat ik daarmee ga maken én ook nog eens blogwaardig is. Dit waren toch echt wel bezigheden die tijdens de detox wegvielen. Ik heb mijzelf buiten de yoga-sessies om, zoet gehouden met zitzak hangen, lezen, kletsen en slapen. Mijn grootste verslaving plaatjes kijken op Instagram sloeg ik dit weekend maar even over omdat die beelden en items met name over eten gaan.

Van ontwenningsverschijnselen had ik nauwelijks last. Ik moet er wel bij zeggen dat ik er al een behoorlijk bewust voedingspatroon op na hou. Je kunt je afvragen valt er bij jou nog wat te detoxen? Jazeker. Daar kwam ik gedurende het weekend achter. Ik wilde “de puntjes op de i zetten” en ik voel mij schoon, stralend en energieker. Wat mij opviel is dat ik in mijn gezicht een duidelijk verschil zag. Ik heb snel last van een onrustige huid. Mijn huid straalde en ik vond zelf dat het er mooi uit zag. De pukkeltjes waren weg en ik had ook geen last meer van oneffen vlekken. Ook is mijn buik platter geworden. Ik had niet de intentie om gewicht te verliezen, toch toonde de weegschaal na het weekend 2 kilo minder aan. Op zich ook niet zo gek als je alleen maar sappen drinkt. Maar wees gerust, ik heb het er nu allemaal weer lekker aan gegeten 😉
De verkwikkende yoga-sessies gedurende het weekend zijn een welkome ondersteuning van de detox en de positieve energie van Arenda werkt aanstekelijk. Mocht je last krijgen van ontwenningsverschijnselen dan geven zij net even dat zetje in je rug de goede richting op. Echt een kwestie van volhouden en doorzetten. En geloof me, je krijgt er een fantastisch gevoel voor terug!

Met het afbouwen, sapvasten en opbouwen ben je al gauw twee weken zoet. In deze periode kun je echt afkicken van slechte gewoontes. Denkend aan het schone lijf heb ik één craving (ja eentje maar!) gelukkig kunnen weerstaan. Je komt in een soort flow van een nieuwe, meer bewuste leefstijl. De yoga en detox maakt je echt meer bewust en het werkt verslavend… Je zult merken dat je energieniveau en concentratie zoveel stabieler wordt en dat je minder last hebt van energiedipjes en snack attacks. Die directe energie en stralende huid wil ik nooit meer kwijt!

Ben je benieuwd geworden en wil je zelf ook een kickstart maken naar een gezonder en bewuster leven? Kijk voor meer informatie op de site van Elements Enkhuizen.

_MG_1203 _MG_1209

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook