REVIEW | Magimix 5200 XL Premium

Jaaa eindelijk ben ik de trotse eigenares van de enige echte Magimix keukenmachine. En niet zomaar eentje, nee! De Magimix 5200 XL Premium welteverstaan. Ik was al een tijdje opzoek naar een keukenmachine die mijn keukentaferelen aankan. Nu ik nog thuiswonende ben maakte ik gebruik van mijn moeders keukenmachine. Een fijn ding! Daar niet van. Maar soms hing ik met mijn lichaam om de keukenmachine heen tijdens het hakken van dadels, want anders was ik bang dat hij van het aanrecht zou stuiteren. Dat is met de magimix wel even anders. Met een gewicht van 11 kilo was het een uitdaging om hem uit de doos te krijgen. Ik schat de kans klein in dat deze van mijn aanrecht stuitert.

Magimix 5200 XL premium 8-001

Het is dan ook geen keukenmachine die je even in je keukenkastje plaatst en hem voor gebruik tevoorschijn tovert. Maar dat hoeft ook niet! Het strakke en tijdloze design misstaat helemaal niet op je aanrecht. Het is met recht een eye-catcher.

Totaal Magimix + accessoires 3

Voor mij was het belangrijkste dat de keukenmachine noten, dadels etc. feilloos kan hakken. Met mijn oude keukenmachine was dat nog wel eens een heikel punt. Lang niet alles werd altijd goed gehakt, of het apparaat had er zo’n moeite mee dat ik bang was dat hij oververhit zou raken. De Magimix 5200 XL Premium heeft een vermogen van 1100 watt. Dat is minstens het dubbele en soms nog meer dan de meeste keukenmachines. In de meeste gevallen geldt hoe meer watt, hoe sneller hij kan hakken of snijden.

Knoppen Magimix 2

De Magimix heeft maar één stand en dat maakt hem heel gemakkelijk in gebruik. Je hebt een stopknop, een auto-knop en een pulsefunctie. Hij past zich automatisch aan op de inhoud van je mengkom. De grootste mengkom heeft een inhoud van 3.6 liter. Het was even de vraag of dit niet veel te groot zou zijn. Maar met de hoeveelheden die ik er soms ingooi voor het fijnhaken van een taartvulling of het mengen van een brooddeeg, is de grootte van de mengkom precies goed.

Na de afgelopen weken de machine uitvoerig te hebben getest heb ik een lijstje samengesteld met mijn favoriete eigenschappen van de Magimix 5200 XL Premium.

Mengkommen Magimix 2-001

 De 3 mengkommen met verschillende maten – dit maakt het mogelijk om te multi-tasken wanneer je verschillende hoeveelheden voedsel wilt bereiden, zo hoef je niet steeds de mengkom om te spoelen. Met de grote mengkom maakte ik in een handomdraai beslag voor een wortelbrood maar is ook ideaal voor het smooth hakken van rauwe taarvullingen. De kleine kom is zeer geschikt voor het maken van hummus, pesto of het hakken van kruiden. Enige minpunt is dat wanneer je de kleinste gebruikt, je risico loopt dat de grotere mengkommen ook ietsjes vies worden.

Daartegenover staat een grote pluspunt dat de kommen precies in elkaar passen, zo bespaar je ruimte in je keuken!

Opbergbox magimix 7-001

 Inbegrepen accessoires – de machine wordt geleverd met een grote verscheidenheid aan accessoires. Dit maakt de Magimix echt tot een volwaardige keukenhulp, je kunt er werkelijk (bijna) alles mee. Onder andere inbegrepen: RVS kneedmes, eiwitklopper, 2 raspschijven, 2 plakjesschijven, blender mix, speciale spatel, sap- en smoothiekit, bakkit, pureerkit, een handige citruspers en een kookboekje met 100 recepten.

Schijven Magimix 4

 Schijven – met de verschillende schijven kun je plakjes snijden van 2 en 4 mm, maar je kunt er ook kaas mee raspen, zowel grof als fijn. In een handomdraai sliced hij alle groente in mooie plakken. Hoe mooi je schijfjes worden heb je zelf in de hand. Wanneer je de groente niet mooi rechtop in de invoer stopt, dan krijg je schuine plakken.

Opbergbox magimix 2

 Opbergbox – en met al die accessoires is de bijbehorende opbergbox erg praktisch en echt een must. Alleen bij de aanschaf van extra accessoires kun je geen opbergbox krijgen.

Eiwitklopper 5

 Eiwit- en slagroomklopper – binnen no time waren de eiwitten geklopt. Voor de ultieme test heb ik de mengkop op zijn kop gehouden en het eiwit bleef keurig op zijn plek. Slagroom heb ik niet geprobeerd omdat ik alleen gebruik maak van kokosslagroom (het dikke room uit een gekoeld blikje kokosmelk), maar misschien gaat dat ook prima!

Blendermix Magimix 3

♥ Blendermix – de blendermix is een kunststofring die je in de grootste kom kunt plaatsen voor een soort blenderfunctie. Deze heeft een speciale vorm -zoals op de foto is te zien-, deze vorm creëert een soort werveling effect zodat er meer lucht in de substantie wordt geslagen. Voor nog romigere pannen-koekenbeslag, soepen, milkshakes, smoothies etc. Ik heb er mijn courgettesoepje in geblend en die kreeg hierdoor meer volume en leek nog romiger dan hij al was!

Citruspers Magimix 1

♥ Citruspers – het werkt heel simpel! Je plaatst bovenstaand onderdeel op de grootste mengkom, op de kop zet je een gehalveerde sinaasappel en met de klep klem je hem dicht. Vervolgens zet je de machine aan, dit herhaal je tot alle vruchten zijn geperst en binnen no time kun jij genieten van je versgeperst sapje. De citruspers heeft twee verschillende koppen, eentje voor de grotere vruchten zoals sinaasappels en grapefruits en een kleinere voor bijvoorbeeld citroenen. Handig! Enige minpunt vind ik dat de sinaasappels soms niet volledig worden uitgeperst. Bij een handmatige perser kun je de sinaasappel zelf heen en weer bewegen zodat hij tot aan de schil volledig wordt uitgeperst. Bij de Magimix is het resultaat afhankelijk van hoe je de sinaasappel op de kop plaatst (echt goed in het midden). Het schoonmaken is totaal geen issue mits je de onderdelen direct na gebruik omspoelt met warm water.

 

Wat ik nog niet heb getest:

Bakkit Magimix 3 Pureerkit Magimix 4-001

♥ De bakkit en pureerkit– ik moet eerlijk bekennen dat ik deze beide nog niet heb gebruikt. Met de bakkit kan je deeg voor brood, brioches en cake bereiden. Je kunt het deeg direct in de deze RVS bakvorm kneden, laten rijzen en afbakken in de oven. Enorm luxe natuurlijk! Maar ik ben nog verknocht aan mijn broodbakmachine en mijn simpele broodbakblik waardoor ik de bakkit nog niet heb getest.
Voor het pureren van soepen, groenten, sauzen gebruik ik uit gemak mijn staafmixer. Maar het schijnt dat je met de pureerkit zijdezachte puree krijgt.

Smoothiekit Magimix 3

Smoothiekit – is zeer geschikt voor juices en smoothies. Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook deze nog niet heb gebruikt omdat ik zelf een slowjuicer heb. Maar tijdens een demonstratie van een Magimix vertegenwoordigster heb ik met eigen ogen gezien dat het maken van sappen heel makkelijk gaat. Zelfs van bananen maakte ze de heerlijkste sappen! Het enige nadeel is dat deze smoothiekit wel lastig schoon te maken is, vanwege alle pulp die aan de randen gaat zitten.

 

De belangrijkste plussen en minnen op een rijtje:

Pluspunten

 • stevig en solide apparaat
 • krachtige motor en maakt niet veel lawaai
 • het apparaat is heel erg snel
 • uitgebreide accessoires + mogelijkheden
 • verbrede invoerbuis
 • meerdere mengkommen in verschillende maten
 • de mengkommen zijn van kunststof en val bestendig (echt waar! Ik heb de vertegenwoordigster de grootste kom op de grond zien gooien en hij stuiterde gewoon terug)
 • strak en tijdloos design
 • 30 jaar (!) garantie op de motor

Minpunten

 • bij gebruik van de kleinste mengkom kunnen de overige kommen ook vies worden
 • sommige onderdelen bevatten veel gleuven en randjes wat het schoonmaken lastiger maakt
 • je moet je wel even goed verdiepen in welke onderdelen in welke kom gaan

 

Conclusie:
Voor mij is de Magimix echt een fantastische aanwinst. Hij is heerlijk in gebruik, snel en het schoonmaken vind ik persoonlijk wel meevallen. Alle onderdelen (behalve de messen) zijn vaatwasser bestendig. Alleen vind ik het zonde om het apparaat steeds in de vaatwasser te stoppen. Ik spoel hem liever gewoon af met warm water. Wanneer je dat direct na gebruik doet dan spoel je alles er zo vanaf! Ik ben echt onder de indruk van de kracht en snelheid waarmee hij sommige dingen bereid. Waar mijn vorige apparaat soms ellenlang aanstond met tussenpauzen om oververhitting te voorkomen, is deze met het hakken van dadels en noten binnen no time klaar. Ik kan niet wachten om de machine te gebruiken voor allerlei gerechten in de toekomst en hoewel het niet een kleine machine is, heb ik alvast een deel van de keuken gereserveerd voor dit apparaat. Eén klein nadeeltje, deze machine kost €599. Een behoorlijk bedrag. Maar als je hem eenmaal hebt, dan is het zijn geld dubbel en dwars waard. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn, zul je de Magimix ontzettend vaak gebruiken. Je wilt echt niet anders meer!

3 Responses to “REVIEW | Magimix 5200 XL Premium

 • Heb je inmiddels al brooddeeeg met je 5200XL gemaakt? Ik probeerde het twee keer en het werd een bende. Het is absoluut niet waar dat dit apparaat 1,2 kilo deeg zou kunnen maken. De deeg stroomt over in het gat van de grote kom en komt op de as en de machine terecht. Een janboel. Op https://www.amazon.co.uk/review/R3D8XBRLRH8OOO kan je oude en meer recente reacties lezen van teleurgestelde gebruikers die brooddeeg probeerden te maken.

  • Nee nog nooit geprobeerd! Wanneer ik brood maak laat ik het deeg kneden door mijn broodbakmachine. Met brooddeeg in de Magimix heb ik dus helaas geen ervaring mee!

 • Hi
  de Smoothiekit schoonmaken gaat best makkelijk met de bijgeleverde spatel. Die past namelijk door de rare hoekjes precies langs de binnenrand. Daar waar de prut achterbljft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 • Facebook