Eetdagboek #2 Detox voorbereiding

Voor de deelname aan de Yoga & Detox weekend van Elements Enkhuizen moet ik mijn voeding afbouwen in 5 dagen. Dit wil zeggen dat bepaalde voedingsstoffen en andere (belastende) stoffen geschrapt worden om het lichaam voor te bereiden op het sapvasten. Om het afbouwen gemakkelijk te laten verlopen wordt aangeraden om het weekend ervoor al te matigen met koffie, zwarte thee, alcohol, suiker en E-nummers (vooral zoetstoffen en smaakversterkers) in voeding. Dat is voor mij gesneden koek! De vijf dagen erna bouw je dag voor dag meer af, zodat je voorbereid het weekend in gaat en het sapvasten gemakkelijker zal verlopen.

Tijdens de afbouwfase kun je al te maken krijgen met ontgiftingsverschijnselen. Nog voordat ik hier aan begin wordt ik al ziek. Hoezo slechte timing? Ik doe het rustig aan en let extra goed op wat ik eet.

Iedere dag start ik met een glas sole (water met Keltische zeezout oplossing). Over de dag verspreid drink ik veel water en detox thee van Yogi Tea.

 

Maandag

Gister werd ik niet lekker terwijl vandaag het afbouwprogramma van het detoxweekend begint. Ik hoopte door het zondag rustig aan te doen en op tijd naar bed te gaan een stuk op te knappen. Maar dat valt flink tegen wanneer ik wakker wordt. Met een keel als schuurpapier en half dichtgeplakte ogen maak ik een smoothie van banaan, spinazie, dadels en amandelpasta. Ik spring op de fiets naar een bespreking die ik overleef maar wel ontzettend veel energie heeft gevraagd door de concentratie. Thuisgekomen lunch ik met courgettesoep en twee rijstwafels met geitenkaas en tijm.

Ik hoopte nog even onder de dekens te kunnen kruipen maar helaas heb ik hier geen tijd meer voor. Mijn vriend en ik tekenen ‘s middags de akte van grondoverdracht. Nu zijn we officieel grondeigenaren, woehoe! Om dit te vieren heb ik wat lekkers meegenomen: Speculaas Cookie Dough Bites en zelfgemaakte hazelnootpraliné bonbons (ssst niet tegen mijn yoga lerares zeggen hé). ‘s Avonds eet ik zalm, rijst en salade. Bij thuiskomst neem ik twee gedroogde peertjes.

 

Dinsdag

Ik neem niet snel een dagje vrij maar de laatste tijd stoom ik maar door in sneltreinvaart en pak ik te weinig rust. Daarnaast ben ik te beroerd om überhaupt te werken. Na elf uur slaap wordt ik eindelijk wakker. Mijn ontbijtinspiratie is nog ver te zoeken, dus ontbijt ik weer met een smoothie van banaan, spinazie, amandelpasta en dit keer doe ik er nog een halve avocado bij. Vindingrijk hè. Ik neem een extra warm bad met de hoop de ziekigheid eruit te zweten. Het leek zo’n goed idee, maar na een tijdje wordt ik alleen maar slap van die warmte. Misschien dat twee dadels mij een oppepper geven?

Met de lunch neem ik ook vandaag courgettesoep en twee rijstwafels met peer en kaneel. In de loop van de middag neem ik een paar gedroogde peertjes. Hmmm wel erg lekker. Ik neem er nog één en een paar pecannoten. ‘s Avonds eet ik spaghetti van courgette. Dit blijft briljant! Met een saus van verse tomaten, sperziebonen en kidneybonen. ‘s Avonds nog een handje pecannoten.

Courgette spaghetti

 

Woensdag

Ik voel mij vandaag al een stuk beter, desondanks ga ik nog niet aan het werk om echt goed uit te rusten. Ik probeer een nieuw recept uit voor ovengebakken havermout. En lekker dat ie is! Ik heb hem gelijk online geplaatst. Doordat ik wat later ontbijt, heb ik pas weer honger tegen lunchtijd. We hebben thuis een overschot aan eieren en tomaten en mijn moeder maakt hier een heerlijk ei met ui en tomaat prutje van. Ik eet dit zo zonder brood erbij.

Het is heerlijk weer, frisse lucht en zonnestraaltjes zullen mij goed doen. Ik vertoef ‘s middags lekker in de tuin en geniet van twee dadels met amandelpasta. En veel water en thee uiteraard. ‘s Avonds eten we gevulde courgette met daarin een vulling gemaakt van het binnenste van de courgette met ui, knoflook, peper, pecannoten en geitenkaas. Later op de avond neem ik bananenijs gemaakt van slechts een bevroren banaan. Ik duik op tijd mijn bed in omdat ik donderdag weer ga werken.

10903264_784365148309220_1094663160_n

 

Donderdag

Het yoga-detox weekend nadert en het gaat mij eigenlijk vrij goed af. Eigenlijk valt er niet veel af te bouwen, mijn eetpatroon komt al aardig overeen met het afbouwvoorschriften. Alleen zal ik vanaf vandaag geitenyoghurt, geitenkaas en kip moeten laten staan. Geen alledaagse voedingsmiddelen voor mij, dus dat gaat goed komen! Ik ontbijt met een frisse smoothie van peer, avocado en munt. Ik meng er nog een handje moerbeien door. Op mijn werk eet ik vers gerooide wortelen uit de tuin, lekker! Mijn lunch bestaat uit spaghetti van courgette met gestoomde groente (boontjes, broccoli en nog meer courgette). Over de salade strooi ik een zelf samengestelde zaden en pitten mix. ‘s Middags neem ik een Mineola, dit is een kruising tussen kleine mandarijn en een grapefruit.

Donderdagavond volg ik (bijna) altijd een yogales en dat betekent dat ik na mijn werk snel naar huis moet, eten – omkleden en weer de auto inspring om op tijd bij de yoga te zijn. Geloof me, dan ben ik wel toe aan ontspannende yoga 😉 Wanneer ik thuis kom staat het eten dus al klaar, rijst met een viscurry van kabeljauw, oesterzwammen, kokosmelk en kerrie. Lekker! De yoga valt mij zwaarder dan normaal doordat in sommige op-z’n-kop houdingen mijn neus volloopt en ik behoorlijk verstopt weer overeind kom. Thuis aangekomen neem ik een handje noten en duik ik weer vroeg mijn bed in.

 

Vrijdag

Laatste dag van de voorbereiding op de detox. Tot nu toe gaat het prima, ik heb geen last van bijverschijnselen! Het scheelt denk ik enorm dat ik al op mijn voeding let en geen suikers eet, althans geen geraffineerde. Ik ontbijt met een smoothie van banaan, avocado, proteïnepoeder en amandelpasta. Als topping gaat daar nog een beetje bananenijs overheen. Mmm.

Ik hecht altijd heel veel waarde aan mijn tussendoortjes anders ben ik niet te genieten. Maar vandaag moet het lichaam vast even wennen aan een eetmoment minder omdat met het detoxweekend het aantal maaltijden ook een stuk lager ligt. Normaal gesproken krijg ik trek tussen 10 uur en half elf. Op het moment van schrijven is het 11 uur en heb ik nog nergens last van. Zou ik het gaan redden!?

Jahoor! Geen enkel probleem. Alleen kom ik er nu achter dat ik het ei, die ik vanochtend speciaal had gekookt voor de lunch, ben vergeten. Een salade zonder ei dus, maar wel met komkommer, paprika, cherry-tomaatjes, walnoten en een dressing van olijfolie en citroensap. Tussendoor neem ik een paar worteltjes. Vanuit mijn werk ga ik gelijk door naar de bioscoop, dus ook mijn avondeten heb ik vanochtend bereid en meegenomen (jaa het was een productief ochtendje). Rijst met gestoomde broccoli, cherry tomaatjes, sperziebonen, olijfolie en een klein handje zaden en pitten mix.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook