7 tips voor een gezonder leven!

Tegenstrijdig met mijn vorige artikel over goede voornemens geef ik als kick-off van het nieuwe jaar een aantal tips voor een gezonder leven. Gewoon omdat het al een hele tijd om mijn to-do list stond en het er in het nieuwe jaar toch maar eens van moest komen 😉 ha-ha

 

Houd een eetdagboek bij
Een eetdagboek bijhouden is heel effectief om inzichtelijk te krijgen wat je allemaal eet. In zo’n dagboek houd je ongeveer twee weken exact bij wat je eet en drinkt. Vooral wanneer je last hebt van vage klachten en allerlei kwaaltjes is dit een ideale manier om erachter te komen of deze te maken hebben met je huidige voedingspatroon. Je schrijft na iedere maaltijd, tussendoortje en drinkmoment op wat je hebt gegeten of gedronken en hoe je je voelt. Ook als er niet direct na het eten, maar pas later symptomen opduiken schrijf je deze -inclusief het tijdstip- op. Krijg je last van je buik? Een opgeblazen gevoel? Heb je veel energie of juist weinig? Het bijhouden van een eetdagboek heeft mij ontzettend veel geholpen. Na een tijdje zag ik een duidelijk patroon terugkomen. Hierdoor kon ik sommige klachten aan bepaalde voedingsmiddelen linken. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik producten die gluten en lactose bevatten niet goed kon verdragen. Dit is later via onderzoeken ook bevestigd. Voor mij was het dus belangrijk dit uit mijn voedingspatroon te verbannen. Ook suiker heb ik daarnaast verbannen omdat ik daar erg gevoelig voor ben. Zodra ik weer iets eet met suiker, merk ik dat meteen. Ik krijg hoofdpijn en mijn energie ebt weg!

 

Juice erop los!
Ik heb sinds kort mijn sapcentrifuge (een heel fijn ding) vervangen voor een slowjuicer (een nog fijner ding, hier ga ik nog een artikel aan wijden). Dit is de beste manier om je dag te starten, je spijsvertering springt een gat in de lucht van blijdschap! Zowel je maag als je darmen hebben enorm veel baat bij de sappen vol voedingsstoffen. Het is de snelste en krachtigste manier om voedingsstoffen naar de cellen in je lichaam te brengen. Ze bevatten kostbare enzymen voor je lichaam en ze zijn de snelste manier om je vitamines en mineralen aan te vullen. Doordat de voedingsstoffen ‘voorverteerd’ worden, kan je lichaam ze makkelijker opnemen. Ik maak iedere dag een sapje en ik merk dat sindsdien mijn huid vele malen beter is! Ook mijn energie is er met sprongen op vooruit gegaan. Het is een investering, maar echt een boost voor je gezondheid! Mocht een sapcentrifuge of slowjuicer echt buiten je budget liggen, dan kun je ook regelmatig de blender gebruiken.

_MG_1302

 

Drink voldoende water
Oké het klinkt echt afgezaagd en je zou denken dat we dit onderhand wel weten. Maar ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het drinken van water is. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 75% uit water. Als we dit percentage ook maar met 2% naar beneden zouden brengen, zouden we uitdrogen. Door te weinig drinken kun je last krijgen van allerlei kwaaltjes zoals vermoeidheid, hoofdpijn, slechte weerstand, opeenhoping van afvalstoffen, slechte weerstand, maar ook gewichtstoename. Het lichaam wil dorst nog wel eens verwarren met honger, waardoor je een signaal krijgt dat je wat moet eten terwijl vaak een groot glas water al volstaat! Ook helpt water bij het afvoeren van schadelijke stoffen. Vooral als je wilt afvallen is het van belang dat je goed om je vochtinname denkt. Vet zit namelijk vol met allerlei gevaarlijke stoffen. Wanneer je afvalt komen die stoffen vrij en moeten zo snel mogelijk het lichaam uit worden gewerkt. Hou daarom altijd een (BPA-vrij) flesje water bij de hand!

 

Maak je minder druk om wat je eet
De laatste tijd zie ik steeds meer artikelen (en daarmee ook ergernissen van mensen) over wat goed voor je zou zijn, om vervolgens een maand later te lezen dat het helemaal niet zo goed is. Denk je net goed bezig te wezen door iedere dag te starten met een glas lauw water en citroen, hoor je via de wandelgangen weer dat het onzin blijkt te zijn! Relax, laat los, maak je niet te druk om wat wel en niet goed is. Zeer strikt een voedingsbijbel naleven en te geobsedeerd met voeding omgaan kan ook voor stress zorgen. Het leven is ook om te genieten, daarom kan af en toe iets ongezonds heel gezond zijn. Maar wat is nou eigenlijk gezond? En hoe bepaal je of je het goed doet of niet? Voor de één is suikervrij eten enorm gezond, terwijl iemand anders wellicht vindt dat je pas echt gezond leeft als je puur en alleen eet wat de natuur te bieden heeft (denk aan groente, fruit, zaden, noten, pitten, eieren, grasgevoerd vlees en wilde vis). Let wel: niks is per definitie goed of niet goed. Je moet doen wat voor jou goed voelt en waar jij als persoon je lekker bij voelt. Uiteraard bedoel ik niet dat de snackbar ineens gezond is als jij je daar goed bij voelt, maar dat had je vast wel al begrepen.

Bananenhartje-9

 

Neem de tijd voor je maaltijd
Als je rustig eet, kauw je beter en dit is een veel minder grote belasting voor je lichaam. Tijdens het kauwen begint de vertering al, wat het grote geheim is voor de gezondheid. Wanneer jij je eten goed kauwt vermaal je het eten in kleine stukjes of eigenlijk tot een soort papje. Dat klinkt niet echt smakelijk hé, maar je zult vast wel begrijpen dat dit veel makkelijker voor je lichaam is om te verteren. En daarnaast wordt het eten wat je in je mond stopt ook nog eens vermengd met speeksel. En laat je speeksel nou vol zitten met verteringsenzymen wat dus in feite betekent dat de vertering van je eten al tijdens het kauwen in je mond begint! In plaats van hap-slik-weg neem je de tijd voor je maaltijd. Ik heb ooit als goede tip meegekregen om na iedere hap je vork neer te leggen en pas de volgende hap aan je vork te prikken wanneer je volledig uitgekauwd bent. Op die manier dwing je het af om rustig te eten. En je eten smaakt het er ook nog eens veel lekkerder door! Of beter gezegd: je proeft beter. Je beleeft veel meer de smaak en de structuur van wat je in je mond stopt.

 

Eet met aandacht
Aansluitend op mijn pleidooi over de tijd nemen voor je maaltijd is eten met aandacht net zo belangrijk! Als je eet ben je aan het eten en doe je geen andere dingen. Vaak eet je gedachteloos. Voor de televisie, aan je bureau, tijdens het lezen, bij een borrel, tijdens het koken… Herkenbaar? Als je niet oplet wat je eet, is de kans groot dat je meer eet dan dat je nodig hebt. We zijn ons op dat moment niet bewust van wat we eten, waardoor we bij de volgende maaltijd ook niet minder eten. Dat zorgt er juist voor dat we aankomen. Bewust eten maakt het eten dat je in je mond stopt ook nog eens veel lekkerder! Je bent niet afgeleid door allerlei onbelangrijke randzaken, maar je richt je aandacht puur op de smaak, geur en textuur van je eten. Je zult verbaast zijn hoe veel lekkerder alles smaakt als je je aandacht erop richt. En door bewust te eten ga je automatisch rustig eten. Zo sla je twee vliegen in één klap!


Smile!

Heel cliché, ik weet het. Maar het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: lachen is gezond. Ze zeggen niet voor niks “een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd”. Doe er je voordeel mee. Ook al lijkt het soms een hele opgave om die smile op je gezicht te krijgen. Dwing jezelf om naar een hilarisch filmpje te kijken of naar foto’s van honden en katten die op heterdaad betrapt werden (echt waar, cuter kan niet!?). Daar ga je spontaan van lachen! Niet alleen word je er gelukkiger van, het werkt ook aanstekelijk op de omgeving om je heen. Door meer te lachen verzamel je meer mensen om je heen die positief zijn en dat helpt jou ook weer. Win-win!

L_MG_2148Foto by Dian’s Fotografie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook