2015 | Goede voornemens

Allereerst wil ik jullie allemaal een gelukkig nieuwjaar toewensen! Met veel liefde, gezondheid, beweging en chocolade 😉 Dat brengt mij bij een onderwerp dat ik niet onbesproken kan laten. Elk nieuw jaar zijn ze er weer, de goede voornemens. Massaal gaan we aan de voornemens die meestal aan gezondheid zijn gelinkt. Zoals stoppen met roken, meer bewegen, minder stress. Ga zo maar door.

Ik heb niks met die goede nieuwjaarsvoornemens. Waarom 1 januari starten met iets wat je wilt veranderen terwijl dat ieder moment van het jaar kan. Dat zette mij aan het denken. Naar mijn idee komen voornemens voort uit een lichtelijk sentimentele terugblik naar het oude jaar en dan bedenkt wat je graag anders had gewild. Op die manier kan je wel heel goede nieuwe doelen stellen, een frisse start maken past daardoor ook wel weer bij een nieuw jaar. Je schud het oude jaar van je af en je neemt voor nu echt te gaan werken aan hetgeen wat je graag anders zou willen zien.

Al die goede voornemens zijn leuk en aardig, maar het kan best wat druk op jezelf leggen om iets daadwerkelijk te doen. Je hebt voorgenomen dit jaar meer te bewegen en móet daarom van jezelf 4x in de week sporten. Dat kan natuurlijk ook averechts werken. Je hebt een drukke week, je bent vermoeid en het valt zwaar om dan vier keer in de week te sporten. Pfff wat een mislukking die goede voornemens, dit was niet de bedoeling toch? Zie het niet als mislukking en laat je doelen nou niet meteen helemaal los! Het doorbreken van patronen krijg je vaak niet één-twee-drie uit je systeem. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, moet je rustig aan je voornemens werken. In plaats van in één keer 4x in de week te gaan sporten of in één keer van niet zo healthy naar ultra-healthy eten, kun je ook met kleine stappen aanpassingen maken. En go with te flow! Doe gewoon waar je zin in hebt en een keertje iets overslaan of juist genieten van een vet patatje is niet het einde van de wereld. Iedere dag biedt weer nieuwe kansen.

Volgens mij hebben veel mensen altijd een stok achter de deur nodig om iets te gaan doen. “Vanaf maandag ga ik echt gezonder eten/stoppen met roken/minder snoepen, want dan kan ik dit weekend nog even goed genieten”. Waarom zou je een maandag of een nieuw jaar nodig hebben om iets te veranderen? Gewoon doen! Ieder moment van het jaar is een moment om te beginnen.

Met dit gezegd te hebben wens ik jullie een fijne avond 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

  • Facebook